Bővítené tagságát a Pannon Városok Szövetsége

2022. április 26. (kedd)

A dunántúli településvezetők úgy látják, hogy nagy szükség van az együttműködésre. Ezt a koronavírus-járvány különösen igazolta. A szövetség tagjai a kultúra terén is együtt gondolkodnak. Ennek jó példája a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Ennek a dokumentumnak az aláírásával lehetővé vált, hogy bővüljön a Pannon Városok Szövetsége. 2015-ben a Pannon Egyetem kezdeményezésére alakult az együttműködés. Jelenleg nyolc tagtelepülése a PVSZ-nek. A városvezetők célja a gazdasági- és kulturális együttműködés mellett a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok átadása.

„Mindez akkor tud ténylegesen megvalósulni, hogy ha a települések vezetői részéről is az együttműködés meg van. Az a jó hírem van, hogy ez az együttműködés a települések vezetői részéről meg van, ezt a mai aláírás is bizonyította és igazolta. Most a feladat a következő időszakban az, hogy ezt a nyugat-magyarországi gazdasági térséget, régiót még erősebbé tudjuk tenni, amelyben a jövőben is Keszthely egy kiemelkedő szerepet kíván betölteni” – nyilatkozta Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

Több település jelezte már csatlakozási szándékát. Felvételük előkészítése most megkezdődhet. Az elnöki posztot minden évben más-más polgármester tölti be. Jelenleg Nagy Bálint, Keszthely polgármestere áll a szövetség élén. A Balaton fővárosa mellett Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Pápa, Tata, Veszprém, Szombathely és Kőszeg a szervezet tagja.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestre: „Most, hogy aláírtuk a konkrét együttműködési megállapodást és lehetőséget biztosítottunk arra, hogy kibővüljön ez a szervezet, egy olyan helyi, regionális szövetségnek a kialakulására lehet számítani, amely Európán belül és Magyarországon belül is, itt a Dunántúlon egy versenyképes és ugyanakkor jövőbe tekintő szövetséggé tud válni.”

A szövetség együttműködésének jó példája a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. Több tag is csatlakozott a projekthez. A Bakony-Balaton régióban 120 település részese az EKF-nek. A rendezvény 2023 januárjában kezdődik, de már Keszthelyen is rendeztek olyan eseményeket, melyek részesei a programnak.

„A programunknak nagyon sok elemét azzal a céllal támogatjuk, azzal a céllal valósítjuk meg, hogy hosszú távon határozza meg Veszprém és a Bakony-Balaton régiónak az életét. Meggyőződésünk, hogy Toscana és Provence mellé a nemzetközi térképre a Veszprém és Bakony-Balaton régió is felkerülhet, ez a célkitűzésünk” – mondta a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Markovits Alíz.

A települések még most is csatlakozhatnak az EKF-hez. Több pályázati kiírás is van a szervezők honlapján: kulturális-művészeti projektekre, borszakmai és gasztrokulturális programokra, valamint utcakép fejlesztésre is igényelhető forrás.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV