Búcsú volt a Karmelben

2023. július 17. (hétfő)

Vasárnap volt Kármelhegyi Boldogasszony búcsúja. Világszerte ezen a napon ünnepeltek a karmelita közösség tagjai. Keszthelyen körmenetet is tartottak. A Kis Szent Teréz Plébánia legnagyobb ünnepére az ország minden pontjáról jöttek zarándokok.

A skapulárék megáldása előzte meg az ünnepi misét. A kis nyakba akasztható textíliát ma már inkább egy érme jelzi, hogy az illető tagja a skapuláré társulatnak. A hívek hite, hogy haláluk után Mária erről ismeri fel őket és rögtön a mennyországba viszi őket.

A mennyekig szállt az ének és muzsika a zsúfolásig telt bazilikában. Virágszőnyeg és ünnepi díszbe öltözött templom fogadta a híveket. Bár jelenleg nincsenek karmelita szerzetesek Keszthelyen, a plébánia próbálja megőrizni lelkiségüket. A búcsúra karmelita nővérek is jöttek, köztük olyan is, aki most lép be a rendbe.

Varga Erika, a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Karmelita Nővérek kisjelöltje: „Négy éve viselem a Szűzanya vállruháját, a skapulárét és itt vannak a szüleim is, úgyhogy olyan jó együtt ünnepelni a családommal és ezzel a nagyobb családdal is. Most egy nagy lépés előtt állok, augusztusban lesz az ünnepélyes belépésem a rendbe. Ez szerintem egy méltó, közös ünneplése és lezárása lesz az eddigi életutamnak és egy új életnek a kezdetére egy méltó belépés lesz ez az ünnep.” 

A mise főcelebránsa Fazakas Z. Márton, premontrei apát volt. Őt az egyházközösség világi elnöke köszöntötte. Dr. Dublecz Károly a két egykor Keszthelyen is működő premontrei és karmelita rend kapcsolatáról beszélt. Megemlítették Marcell atyát, aki a premontreieknél tanult, majd karmelita lett. A rend keszthelyi megtelepedésekor a premontreiek támogatták őket. Prédikációjában az apát azt mondta, a Szűzanya mindig édesanya számunkra: „Minden nagy lelki író, így a Karmel lelkiségét követők is mindig ebből indulnak ki, hiszen ez a legfontosabb és legelszakíthatatlanabb kötelék, amely oda tud bennünket fűzni, hiszen ő testesíti meg az örök édesanyai ideált, az örök szépséget, jóságot, a Karmel gyöngye, gyönyörűsége.”

Fazakas Márton hozzátette: a mai világunkban minden, ami szent és értékes, kopni látszik. Utalt a korábban virágzó vallási életre, amikor a premontreiek és karmeliták még itt működtek Keszthelyen. Fontos küldetése a jelenlevőknek, hogy őrizzék azt a lelki ajándékot, amit a Karmel sugároz.

Mezei András plébános: „A Kis Szent Teréz Plébánia közössége számára ez a legnagyobb ünnep, a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. Ez a környéknek is nagyon fontos, hiszen nem csak Zala megyéből, hanem Veszprém, Vas és az ország különböző szegleteiből eljönnek mindazok, akik keresik és ápolják a Szűzanyával való kapcsolatot.”

Kármelhegyi Boldogasszony búcsúját 1930-tól a templomban tevékenykedő karmelita szerzetesek vezették be. Az ilyenkor szokásos körmenet során a skapulárés szűzanyát követve indultak el a hívek a templomból. A karmelita közösség világszerte június 16-án tartja ezt az ünnepet. Keszthelyen fontos cél, hogy a lelkiséget megéljék és tovább adják.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek