Csak akkor áll meg a vonat, ha kell

2023. január 5. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Keszthely környéki településekkel is bővült a feltételes vasúti megállóhelyek listája. A MÁV a pontosabb közlekedés és az üzemanyag-, illetve árammegtakarítás miatt bővítette a megállók körét. Az érintett vonalakon és járműveken is tájékoztató táblákat helyezett el a vasúttársaság.

Balatongyörök és Gyenesdiás is bekerült a feltételes megállók körébe. A Helikon InterRégió vonatok csak abban az esetben állnak meg, ha az utasok előre jelzik leszállási szándékukat, vagy várakoznak a peronon.A feltételes megállás rendszerét, illetve a leszállásjelzést a MÁV-START már 2013-ban bevezette. Azóta több körben bővült az érintett vasútvonalak száma.  A decemberi menetrendváltástól 6 vonalon, 14 megállóval egészült ki az eddigi kör.

Biber Anett, a MÁV szóvivője: „Menetidőt lehet így megtakarítani, olyan vasútvonalakon, ahol bizonyos megállóhelyeken a nap nagyobb részében nincs fel- vagy leszálló utas, tehát teljesen felesleges időveszteség, illetve energiaveszteség a gázolaj, vagy áramfelhasználásban az, hogy megáll a vonat és újra fel kell gyorsítania, tehát időt és energiát lehet ezzel nyerni.”

A MÁV tapasztalata az, hogy a rendszer jól működik, jól kezelik az utazók. A vonatok a feltételes megállóhelyeken minden esetben megállnak, amennyiben a peronon vonatra várakozó személy tartózkodik, illetve akkor is amennyiben a mozdonyvezető nem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy nincs le- vagy felszállni szándékozó utas. Abban az esetben, ha a leszállásjelző berendezés meghibásodik, vagy olyan vonat közlekedik, amire az nincs telepítve, a vonat a megállóhelyen mindenképp megáll.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9931-csak-akkor-all-meg-a-vonat-ha-kell

Képek