Csik Ferenc a városnapi ünnepség középpontjában

2013. május 24. (péntek)

A száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok úszó és orvos, Csik Ferenc emléke előtt tiszteleg idei városnapi ünnepségsorozatában Keszthely. A hagyományoknak megfelelően június első hétvégéjén várják közös ünneplésre a lakosságot.

Bár több városban is otthon volt, Csik Ferenc Keszthelyen nőtt fel, itt tanult, itt kezdett el úszni, és végső nyughelyéül a helyi Szent Miklós temetőt választották hozzátartozói. A városban több tábla is őrzi emlékét, sétány és tanuszoda viseli nevét, és az önkormányzat egy szobor felállítását is tervezi a móló előtti partszakaszon, ott, ahol oly sokszor csobbant a Balaton vizébe.
Lánya, Csik Katalin csokorba gyűjtötte a kortársak visszaemlékezéseit és saját emlékeit, melyekből az önkormányzat támogatásával könyv készült a 100 éves évfordulóra – ennek Zala Szimfonikus Zenekar koncertjére várják az érdeklődőket a Balaton Színházba. A Balaton-parti Zenepavilonnál moderntánc-bemutatók, néptáncgála és este utcabál szórakoztatja a keszthelyieket.
Szombaton az ünnepi szentmisét követően Deák Ferenc emléktábláját avatják fel a premontrei rendház épületén. A Csik Ferenchez kapcsolódó programsorozat mellett a színházban Deák Ferenc életéről nyílik képeslap-kiállítás, a Helikon Kastélymúzeumban pedig öntöttvas kályhákat mutat be egy újonnan nyíló tárlat. A Balaton-parton szombaton is a táncé és a zenéé a főszerep: jazz-balett bemutató, Agárdi Szilvia fellépése, a Keszthelyi Jazz Műhely koncertje és utcabál biztosítja a szórakozást. Este 8 órától Rúzsa Magdi ingyenes élő koncertjére vár Keszthely városa minden érdeklődőt a Balaton-parton felállított nagyszínpadon.
Vasárnap amatőr úszóverseny lesz a Csik Ferenc tanuszodában, a tóparton táncbemutató, játszóházak, és gyermekkoncert várja a családokat, este Járai Márk gitárestje után a Helikon Rádió funky-party-ja gondoskodik a jó hangulatról. Sötétedés után lampionos vitorlás-felvonulás lesz a Keszthelyi-öbölben.

A parton három napon át borházak, pecsenyesütők és kézműves vásár egészíti ki az ünnepséget. A Város Napja tiszteletére keszthelyi lakosok számára a Balatoni Hajózási Zrt. június elsején RÉSZLETES PROGRAM