Diákok segítik a bűnmegelőzést

2014. július 14. (hétfő)

Tizenegyedik alkalommal nyílt meg Keszthelyen a nyári bűnmegelőzési iroda. Az önkéntes diákok és rendőr segítőik közös munkája nagyban hozzájárul a város közbiztonságának növeléséhez az idegenforgalmi szezonban.

Ruzsics Ferenc polgármester a megnyitón elmondta: társadalmi szervezetek, intézmények, a rendőrség és önkéntesek bevonásával közös cél, hogy a turistákat az egész Balaton–part egyik legbiztonságosabb települése várja, ezért Keszthely a bűnmegelőzés területén egy komplex, több tevékenységre kiterjedő programot valósít meg évek óta. Ennek egyik fő eleme a nyári bűnmegelőzési iroda, melyet pályázati lehetőség híján évek óta önerőből működtet az város: az iroda és a hozzá kapcsolódó kortárs-segítő tábor költségeire idén 1,5 millió forintot biztosított az önkormányzat.

Az iroda központi épülete a megszokottak szerint a Városi strand főbejáratánál kap helyet július 14. és augusztus 31. között. Az önkéntesek a strandon, parkolókban, kerékpárúton és a piacon járva hívják fel a figyelmet azokra a veszélyes helyzetekre (például látható helyen hagyott értékek az autóban vagy felügyelet nélkül hagyott strandtáskák), amikor könnyen bűncselekmény áldozatává válhat a gyanútlan turista. A tapasztalatok szerint a fokozott jelenléttel a strandlopások, zsebtolvajlás, gépkocsi-feltörések, betöréses és besurranásos lopások előfordulása hatékonyan csökkenthető.

A diákok munkáját szakmai segítőként hivatásos rendőrök támogatják: a program a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Keszthelyi Rendőrkapitányság szakmai vezetésével valósul meg.
Szukics Ferenc megyei rendőrfőkapitány a megnyitón a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól kapott adóvevőket adott át az iroda dolgozóinak, melyek a kommunikáció megkönnyítésével segítik az önkéntesek és a rendőrök munkáját.

Ahhoz, hogy a diákok jól tudják végezni feladatukat, az iroda megnyitása előtt célzott képzésen vettek részt. A kortárs-segítő tábor négy napja alatt egy jól felépített tematika alapján hasznos ismereteket sajátíthattak el az önkéntes fiatalok, akik emellett a csapatmunkát is gyakorolhatták.

A szolgálat a bűnmegelőzési tevékenység mellett turisztikai információval és útbaigazítási segítséggel is a vendégek rendelkezésére áll a Városi strand főbejáratánál.