Digitális tanfolyam időseknek

2024. március 21. (csütörtök)

Nyugdíjasoknak tart digitális tanfolyamot a Fejér György Városi Könyvtár. A képzés a COVID előtt is nagy népszerűségnek örvendett, az idéntől pedig része az Aktív Aranykor című idősügyi koncepciónak. A résztvevők az alapoktól kezdve sajátíthatják el a számítógép használatát a 20 órás kurzuson.

A fiataloknak alapinformációnak tűnő kérdés nem feltétlenül egyértelmű az időseknek, annak ellenére, hogy ez a korosztály is egyre nagyobb számban használja a számítógépet. A pandémia időszaka sok nyugdíjast motivált, hogy megismerkedjen az internettel, hiszen így tudta családjával tartani a kapcsolatot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy készség szinten képesek használni a digitális technikát.

„Nekem is, menet közben, ahogy használom napi szinten a számítógépet, időnként felmerülnek kérdések, amelyekre nem tudom a választ. Valószínű, hogyha nagyon sokat ülnék a számítógép előtt, ahogy a fiatalok – itt elsősorban az általános iskolás és a középiskolások, akik napi 8-10 órát lenyomnak a számítógép előtt – akkor előbb-utóbb bennem is kialakulna ez a gyakorlat. Én már nem fogok ennyit a számítógép előtt ülni, ehelyett inkább eljövök egy ilyen tanfolyamra, ahol a kérdésekre választ kapok.” – mondta egy résztvevő, Nagy László.

A tanfolyam az alapoktól vezeti végig az időseket a számítógép használatán. Az órák interaktív formában zajlanak, bármilyen felmerülő kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők. A digitális technika a szépkorúaknak is hasznos, hiszen nem csak kapcsolattartásra, hanem például ügyintézésre vagy szórakozásra is használhatják a számítógépüket. A cél az, hogy ezt minél magabiztosabban tegyék.

„Azt gondolom, hogy nagyon sokan használják a számítógépet, az internetet, és az idősebb generáció számára pedig egy nagyon fontos feladat, hogy segítsük őket, hiszen az unokáik és a család érdekében ők sem akarnak ebből kimaradni, szeretnének ezekkel megismerkedni. természetesen az internet az, ami ma elengedhetetlen, viszont sajnos ennek vannak olyan alaptudást igénylő kompetenciái a számítógép használatra, amivel azért nem rendelkeznek. Kiscsoportos formában itt mindenkinek tudunk segíteni.” – tájékoztatott Verebélyi Judit, a Fejér György Városi Könyvtár főkönyvtárosa.

A tanfolyam része Keszthely idősügyi koncepciójának. Az Aktív Aranykor keretében igyekeznek a szépkorúaknak minél szélesebb szolgáltatást nyújtani annak érdekében, hogy aktívan, közösségbe kapcsolódva töltsék az idejüket. Emellett fontos az is, hogy eligazodjanak a digitalizáció világában.

„Úgy láttuk, hogy egyre nagyobb szükség van arra, hogy minden korosztály megtanulja a számítógép használatát. Ezért terveztük az Aktív Aranykor című projektünkbe is a digitális felkészítést. A Fejér György Városi Könyvtár vállalta magára ezt a feladatot, 20 órás tanfolyamot indított az érdeklőknek. Ahogy látszik, nagy érdeklődéssel és tudásvággyal zajlik a program.” – tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A kurzus teljesen ingyenes, és évente kétszer, tavasszal és ősszel szervezik meg. A tanfolyamra folyamatosan lehet jelentkezni a könyvtárban, az érdeklődőket értesíteni fogják az indulás időpontjáról.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek