Dr. Bakonyi Károlyra emlékeztek

2020. augusztus 28. (péntek)

Ez egy ünnep, nincs okunk szomorkodni – ez hangzott el a Dr. Bakonyi Károly emlékülésen, melyet a szőlőnemesítő halálának 10. évfordulója kapcsán szerveztek.

Az eseményen Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a borágazat ma nagyon sikeres Magyarországon, ez azonban a szőlőnemesítők munkájának is köszönhető.

A szőlőnemesítés folyamatáról egy korábbi felvételen mesélt dr. Bakonyi Károly. Hazánk egyik legismertebb szakembere az Irsai Olivér és piros tramini fajtákból alkotta meg a Cserszegi fűszerest 1960-ban. A szőlőnemesítő egyik legsikeresebb munkája ez, mely a mai napig rendkívül népszerű. Dr. Bakonyi Károly 10 évvel ezelőtt hunyt el.

A szőlőnemesítőre emlékeztek szerda délután a Balaton Színházban. Az emlékülés megnyitóján Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, nagyon fontos ágazat ma Magyarországon a borászat. Ennek sikere azonban nem valósulhatott volna meg kiváló szőlőnemesítők nélkül. Elhangzott, a Cserszegi fűszerest több mint négyezer hektáron művelik.

„Azokat a többi fajtákat, amivel foglalkozott, akár az olaszrizlingnek egyfajta nemesítése vagy a többi általunk államilag elismert fajta is mind-mind előremutató volt. Hiszen ezek még ma is keresett fajták, ma is jó borokat lehet velük keresni, és olyan borokat, amiket keresnek a fogyasztók. Nekünk pedig a magyar borágazat szempontjából olyan boradó fajtákra, szőlőfajtákra van szükségünk, amelyek valóban ezt a mai igényeket is képesek úgy kielégíteni, hogy közben pedig ahhoz a változó klímához, azokhoz a változó körülményekhez is képesek alkalmazkodni egyúttal.”

Vozár Péterné alpolgármester kiemelte, dr. Bakonyi Károly munkássága 2017 óta a Magyar Értéktár része. Munkája a mai napig segíti a borászokat, szőlészeket. Tevékenysége Keszthely és a környék számára is kiemelkedő, embersége és közösségi élete is példamutató.

„Olyan különleges világszemlélettel nézte a világunkat, bízott a jövőben, célokat tűzött ki maga elé. Ezeket a célokat meg is valósította, kreatívan gondolkodott. Mindent elkövetett, hogy a célokat megvalósítsa és ezzel hatalmas példát mutatott minekünk is.”

Az emlékülésen számtalan előadó osztotta meg gondolatait és emlékeit a szőlőnemesítőről. Ezek mellett több, dr. Bakonyi Károly nevéhez köthető szőlőt is megtekinthettek az érdeklődők. Az eseményen mutatták be az emlékére készült kiadványt is, melynek címe Szemezgetés dr. Bakonyi Károly életéből.

„Ebben az évben 10 éves halála évfordulóját ünnepeljük apukámnak. És azért mondom, hogy ünnepeljük, mert ő egy nagyon vidám ember volt és meghagyta halála előtt még, hogy csak vidáman tudjunk emlékezni róla. És a kezemben tartom ezt a kiadványt, ami Szemezgetés dr. Bakonyi Károly életéről címmel jelent meg. Nyilatkozatai, verse, bordala és egyéb írásai, tehát kéziratai alapján állítottam ezt össze.” – mondta el Bakonyi Judit, a szőlőnemesítő lánya.

Az ünnepi eseményen közreműködött a Gyenesi Dalárda is, akik boros csokrokkal tisztelegtek dr. Bakonyi Károly emlékének.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7360-dr-bakonyi-karolyra-emlekeztek

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV