Egészségnap az iskolában

2019. április 12. (péntek)

Egészségnapot tartottak a Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjainak és pedagógusainak. Az évente megrendezésre kerülő programmal az egészséges életmódra való nevelés a cél. Felhívni a tanulók és környezetük figyelmét a káros hatásokra, a mozgás fontosságára és a higiéniára.
A hagyományos iskolai egészségnapon a tornateremben tartott a helyes táplálkozásról előadást Boros G. László a Kaliforniai Egyetem professzora. A kutató hangsúlyozta, hogy akkor tudunk egészségesen táplálkozni, egészségünket megőrizni ha a szervezetünk működéséhez szüksége tudományos és közérthető ismeretekkel is tisztában vagyunk.

„Fiatalon kell elkezdeni, azokat az ismereteket megosztani amelyek az egészség megőrzésének a kulcsa alapvetően. Azt már tudjuk, hogy a népegészségügy világszerte és Magyarországon is katasztrofális, ezt mondjuk így…és tulajdonképpen az egészségügy és az egészségügy fejlesztése igazából eredményt nem hoz, sőt egyre rosszabb. Azaz nagyon fontos szemléletváltásra van szükség az egészségmegőrzés vagy az egészség tudatosság szempontjából. Ehhez alapvetően ismereteket kell a fiataloknak átadni.”- mondta a Los Angelesben oktató, kutató professzor.

A több helyszínen tartott rendezvényen a diákok a mindennapi életünkbe beépíthető testmozgás különböző formáit is gyakorolták. Megtudhatták azt is, hogy a napi mozgás kiválasztásánál fontos, hogy életkorunknak, az egészségi és az edzettségi állapotunknak megfelelő mozgást válasszunk. A tantermekben kis csoportokban oldották meg a feladatokat a tanulók. Minden témakör az egészségről, annak egy életen át tartó megőrzéséről szólt. Így a szervezetet érő káros szerfogyasztás, a dohányzás és az alkohol is a feladatmegoldások része volt. Egy másik helyszínen a személyes higiénia fontos szabályaira, betartására hívták fel a figyelmet. Az iskola tanulói számos új ismeretet szereztek az egészségnapon.

„Tudományosan is rávilágított a professzor úr, hogy milyen egészségesen étkezni és hogyan kell egészségesen étkezni, valamint érdekes volt a mozgással kapcsolatos feladatok amiket otthon is el tudunk végezni mert nem elég egészségesen táplálkozni e mellé mozogni is kell.”- emelte ki véleményében Nyirádi Virág tanuló.

Az iskola tavaszi egészségnapján az egészséges ételeket, italokat is megtanulták elkészíteni a tanulók.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5926-egeszsegnap-az-iskolaban?fbclid=IwAR0FDS7ftfYH9WAFyzmGXNTknfo_UaTjNmqx16seC9H7g1O0ayMx4FMGHro