Egészségnapot tartottak a Vajdában

2021. június 16. (szerda)

Az újraélesztést gyakorolták, kerékpáros feladatokat oldottak meg és csapatépítő tréningen vettek részt a Vajda János Gimnázium diákjai. Az iskolában második alkalommal szerveztek egészségnapot, ahol elsősorban a tanulók lelki egészségének megőrzésére és az elsősegélynyújtásra fókuszáltak. A diákokat 11 állomás várta, a rendezvény lebonyolításában több intézmény is közreműködött.

Az újraélesztési technika ismerete életet menthet. Ezt vallják a Vajda János Gimnáziumban is, ahol második alkalommal szerveztek egészségnapot a diákoknak. A fiatalok többek között megtanulhatták a helyes újraélesztést és a félautomata defibrillátor használatát is. A diákok azt mondják, a hétköznapokban is igyekeznek figyelmet fordítani az egészségükre, de nagyon hasznosak voltak számukra a program során megszerzett ismeretek.

„Önismerettel kapcsolatos prezentációt hallottunk, ahol a lelki békénkről volt szó, és, hogy hogyan kéne ezt óvni, és, hogy mit kerüljünk el – drogok és hasonlók. A keszthelyi egészségügyi hivataltól jöttek és ugyanerről beszéltek. Aztán az újraélesztésről volt szó és kipróbálhattuk a stabil oldalfekvést, defibrillátort használhattunk.” – mondta Sárdi Nóra Emma, a Vajda János Gimnázium diákja.

A vajdások 11 állomáson keresztül szerezhettek ismereteket arról, hogy hogyan óvják az egészségüket. A vízirendőrök a biztonságos strandolásról és a vízben tartózkodás szabályairól beszéltek.

A Várkertben a cserkészek készültek izgalmas feladatokkal a diákoknak. A különböző játékok célja, hogy a tanulók fejlesszék az osztályközösségüket és megtanuljanak együttműködve megoldani különböző feladatokat.

„Egy csapatépítő programban vettünk részt, ami szintén nagyon hasznos. Mivel nekünk csak egy évünk van vissza együtt, így fontos, hogy a közösség összekapcsolódjon, és az utolsó pár évet, amit még itt vagyunk, azt közösen töltsük el. Az osztály azt hiszem, egy komoly csapatnak számítható, és mindig mindenki ott van mindenki mellett, ha bármi baj történne, és ezek a feladatok sokat javítanak ezen.” – tette hozzá az iskola másik tanulója, Keserű Kinga.

A Vajdában 2018-ban, egy versenyhez kapcsolódóan szervezték meg először a programot. A rendezvény nagy sikernek örvendett, a járvány miatt azonban 2020-ban el kellett halasztani. Az idén elsősorban a fiatalok lelki egészségének megőrzésére és az elsősegélynyújtásra fókuszáltak.

„A gyerekek, amikor ezt megtanulják, minél kisebb korban, annál jobban fogják ezt később hasznosítani és nem félnek tőle. A lelki egészséggel igazából nincsenek annyira képben és ezért is gondoltuk azt, hogy ezen az egészségnapon több gondot fordítunk, nagyobb hangsúlyt fektetünk rá, mert nem is tudják, hogy kitől kérjenek segítséget. Esetleg mi, osztályfőnökök sem tudjuk felismerni azt, hogy milyen problémák lehetnek.” – tájékoztatott Bertáné Kövesdi Gabriella, a program szervezője, a Vajda János Gimnázium pedagógusa.

Az egészségnapon közreműködött többek között a családsegítő szolgálat, az egészségfejlesztési iroda, az ÁNTSZ és a Keszthelyi Rendőrkapitányság is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8138-egeszsegnapot-tartottak-a-vajdaban