Egyenletes a járvány terjedése hazánkban

2020. április 29. (szerda)

Egyenletes a járvány terjedése hazánkban – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Dr. Müller Cecília kifejtette, ugyan emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, de 516-an már gyógyultan távoztak a kórházból. A sajtótájékoztatón szó esett a bértámogatásokról és a munkahely teremtésről, valamint a kötelező bölcsődei és óvodai ügyeletről is.

A magyar emberek munkahelyeit meg kell védeni, és amennyit a járvány elpusztít, annyit kell létrehozni – hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Az államtitkár beszélt a bértámogatási programról, amelynek értelmében az állam a munkáltatót a kieső munkaidőre vonatkozó bér 70 százalékáig kompenzálja, legfeljebb 3 hónapig. Kiemelte, a kormány senkit nem hagy magára.

„Aki a járvány okozta válság miatt elveszíti a munkáját, az legkésőbb 3 hónap elteltével újra munkát fog kapni. Ebben fogjuk támogatni a cégeket, és ha kell, akkor az állam fog munkát kínálni a dolgozni akaróknak. Ezek az intézkedések is hozzájárulnak ahhoz, hogy amikor május elejétől új szakaszba lép a védekezés, akkor szigorú szabályok mellett fokozatosan újraindíthassuk Magyarországot és a magyar gazdaságot.” – tájékoztatott a miniszterhelyettes.

Dr. Müller Cecília beszámolt arról, ugyan ismét emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, de a járvány terjedése egyenletes, így ezáltal egyensúlyhelyzet érhető el. Hozzátette, 516-an távoztak gyógyultan a kórházból, őket arra kérte a tisztifőorvos, hogy segítsék a vérplazmával való gyógyítás lehetőségét. A tisztifőorvos kitért a tervezett tömeges tesztelés fontosságára is.

„Készülnünk kell arra is, hogy valóban esetlegesen egy második hullám bekövetkezte előtt tájékozódjunk arról, hogy milyen a lakosságnak a védettsége, milyen az átfertőzöttsége. Ez mindegyik nagyon fontos járványügyi kérdés elsősorban az elkövetkezők megítélése szempontjából.” – emelte ki az országos tisztifőorvos.

Lakatos Tibor rendőrezredes beszámolt arról, hogy április 30-tól kötelezővé teszi a kormány a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítását. Emellett elhangzott, a hét elején közel 100 helyre mintegy 6,5 millió darab védőeszközt szállítottak ki.

Regman Karola – Keszthelyi TV

A videó megtekinthető a Keszthely TV honlapján: https://tvkeszthely.hu/hirek/7041-egyenletes-a-jarvany-terjedese-hazankban?fbclid=IwAR0jgXRRAdVGO9IScJ40-kfvOA8aaxwilyoaoBTGS4mxoQdjyk0rvu4fanc