Egyre inkább az optimizmus jellemző a turizmus szereplői között

2020. május 27. (szerda)

A vírus miatti veszélyhelyzet szinte minden piaci szereplőt olyan helyzetbe hozott, amit innovatív megoldásokkal próbálnak leküzdeni. A turisztikai ágazat is túlélni próbál – ám úgy tűnik, az erőre kapó kereslet nem hagyja cserben azokat a dolgozókat, akik ebből a szegmensből élnek. Végeredményben minden a vírus távozásán és a turisták hozzáállásán múlik.

Jelenleg még a legtöbb keszthelyi magánszállás üres, várják a vendégek érkezését. A vírushelyzet árnyékában egyelőre megosztott a vélekedés, hogy milyen szezonra számíthatunk idén. A többnyire pesszimista vélekedés mellett bíztató lehet az ágazat számára, hogy az előjelek pozitívak és van olyan szállásadó, akinek már most, a tavaszi időszakban telt háza van.

Boros-Szekeres Melinda jelenleg hat apartmant tudott megtölteni, de vállalkozásának bővítése is folyamatban van. Ebben az épületben is vendégek vannak, így a teraszon mondta el: optimistán tekint a jövőbe. Májustól folyamatosan érkeznek a foglalások: „Keszthelyen az apartmanjainkban az elmúlt két hétben beindult a foglalási dömping a keresletet illetően, aminek nagyon örülünk. Keszthelyen hat apartman vezetője és tulajdonosa vagyok. Szerintem az idei nyár nagyon jó lesz a Balatonon. Keszthely igazából a családosok körében nagyon kedvelt, az elmúlt pár évben rengeteg fejlesztés történt, a játszóterek és a közületek felújításának köszönhetően. Úgyhogy egy optimális helyszín, mindenkit várunk szeretettel.”

Keszthelyen sok magán szállásadó működik és remélhetőleg a vírus nem kényszeríti a vállalkozásokat visszalépésre. Ez azért is fontos lenne, mert a városban kevés a minőségi szálláshely. A programok által idevonzott turistáknak erre is szüksége van. Ezt Keszthely egyetlen, nyitva tartó szállodájának tulajdonosa, egyben a Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnöke is megerősíti. Domonkos Gábor így látja: „Keszthely nagyon jó cél a turisták számára, hiszen ezen a környéken egy olyan szerteágazó szolgáltatás-kosarat tudunk nekik nyújtani – akár szabadidős, akár természeti, akár egy strandi megoldással -, amivel teljesen ki tudjuk elégíteni a vendégek igényeit. Én úgy látom – a magánszálláshelyekkel is és egyéb panziósokkal is beszélve -, megnőtt a kereslet a Balaton iránt. Úgy gondolom, hogy egy elég jó szezont fogunk tudni zárni.”

Az épületben vannak ugyan vendégek, de a felújítási munkák nem zavarják őket. Ez a szálloda is arra kényszerült, hogy a tavaszi időszakban szüneteltesse szolgáltatásait. Ez az időtartam kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy a tervezett felújításokat, átalakításokat előre hozzák. Jelenleg körülbelül hatvanöt százalékát végezték el a tervezett munkáknak. A vendégeik néhány napja érkeztek, de egyre több foglalás kerül be az informatikai rendszerükbe. Szem előtt kell tartani a tervezés során, hogy a magyarok várhatóan az országon belüli utazásokat fogják előnyben részesíteni a szezonban. Égető szükség van a minőségi szállások kínálatának bővítésére, valamint egyre nagyobb hangsúlyt kaphat a kerékpáros turizmus fejlesztése. A jelenleg három csillagos szálloda vezetője a fejlesztések során arra törekedik, hogy a jövőben elnyerje a négycsillagos minősítést.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7115-egyre-inkabb-az-optimizmus-jellemzo-a-turizmus-szereploi-kozott