Elektronikustananyag-bemutató és szakmai döntő az Asbóthban

2014. november 23. (vasárnap)

Háromnapos országos villamos szakképzési konferenciát rendeztek a keszthelyi Asbóth Sándor szakképző iskolában a Legrand Zrt.-vel és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közös szervezésben. A rendezvényen több mint száz oktatási szakember jelent meg az ország fontos képzőhelyeinek képviseletében.

A konferencia célja lehetőséget adni a villamos szakmai képzésben részt vevő szakembereknek kutatási és fejlesztési eredmények megismerésére, tapasztalatok megosztására és elképzelések megvitatására. Palotás József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szak- és felnőttképzési főigazgatója ismertette a szakképzés előtt álló lehetőségeket, a fejlesztési irányokat. Eljött és köszöntötte a rendezvényt méltatva az Asbóth-iskola innovatív hozzáállását, kiváló szakmai munkáját Mayer Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakképzésért felelős elnökhelyettese. Ruzsics Ferenc polgármester a város nevében köszöntötte a megjelenteket, Csótár András iskolaigazgató pedig a keszthelyi szakképzés fejlesztésének lehetőségeiről beszélt.
A rendezvényen bemutatták a Legrand Zrt. által kifejlesztett komplex elektronikus tananyagot is, amely oktatópanelekkel kiegészítve segíti az elméleti és gyakorlatorientált ismeretek megszerzését, a hozzá kapcsolódó feladatbázissal jelentősen megkönnyíti a szakmai oktatók munkáját.

Cél a Worldskills

A rendezvény a szakmai konferencián kívül a villanyszerelő szakma országos döntőjének is helyet adott, ahová hat tanuló került be, közöttük az asbóthos Varga Ádám is. A versenysorozat 800 tanulóval indult, és a győri, illetve debreceni elődöntők alapján alakult ki a keszthelyi hatos döntő. Varga Ádám bronzérmes lett. Az első helyért, holtverseny miatt újabb körben méri össze tudását decemberben a két fiatal, hogy egyikük megszerezze a jogot a jövő évi brazíliai szakmák világbajnokságán, a Worldskills versenyen Magyarország képviseletére. A jelen lévő szakemberek pedig megismerhették a nemzetközi előírások alapján szervezett versenyek szabályrendszerét.
A színvonalas szakmai programok mellett a résztvevőknek lehetőségük volt a kikapcsolódásra is, megtekinthették Keszthely nevezetességeit, és a Helikon szállóban esténként kötetlen témájú, jó hangulatú eszmecserék is zajlottak.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)