Életműdíjjal ismerték el Farkas László tanár munkásságát

2021. február 3. (szerda)

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. közös díjat alapított magyarországi tanároknak, amelyet a Fasori Gimnázium híres matematikatanáráról Rátz Lászlóról neveztek el. A Rátz Tanár Úr életműdíjat 2001-től azok a természettudományos oktatás területén dolgozó tanárok kapják, akik mind a tantárgyi oktatásban, mind a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végeztek. Tantárgyanként 2-2 pedagógus részesülhet a díjban. 2020-ban a Vajda János Gimnázium fizikatanára, Farkas László is részesült elismerésben.

Farkas László, a Vajda János Gimnázium fizikatanára. A hat osztályos gimnáziumban a hetedikeseknek a rugó egységnyi megnyújtásához szükséges erőt szemléltette egy fizika órán. A feszítő erő és a megnyúlás közötti arányosságra végzik a szaktanteremben a kísérletet. Farkas László 35 éve tanítja a korszak egyik vezető tudományát, a fizikát. Az alapvetően nehéz tantárgy tanításában sikeres. Tanulói számos hazai és nemzetközi tanulmányi versenyen bizonyították felkészültségüket. Farkas László ma is rendszeresen továbbképzi magát, tudományos rendezvények, szaktanácsadások kötődnek nevéhez. Eötvös Loránd Fizikai Társulat tanári szakcsoportjának 16 évig elnökségi tagja volt. Természettudományi versenyeket hívott életre. Nagy gondot fordít a tehetséggondozásra, a szaktárgyi felkészítés mellett fontosnak tartja diákjai személyiségfejlődését is. Farkas László, 2020-ban elnyerte a hazai legrangosabb szakmai elismerést, a legendás hírű matematikatanáráról Rátz Lászlóról elnevezett „Rátz Tanár Úr életműdíjat.

„Amikor kezdtem, akkor is hasonlóan gondolkoztam, mint most, hogy valami minőséget kellene alkotni az órákon. Ezért az órai munka szintje eléggé erős és arra ráépítve a különböző szakkörök. A diákok el tudnak, ami az álmaik, a legjobb egyetemekre, a legjobb helyre ahol úgy gondolják, hogy megfelelő képzést kapnak. Rengeteg orvos van pl. innét a Vajdából. Mérnök. Van fizikus is és azt gondolom, hogy ez a folyamatos és következetes munkának az eredménye, hogy a gyerekek az ilyen egyetemeken – azt tudom mondani, hogy – könnyedén veszik az akadályokat.”- mondta el Farkas László.

A matematika –fizika szakos tanár azt mondja, számára nagy elismerés az életmű díj,mert a szakmai tudását értékelték. A díj számára egy visszaigazolás, hogy amit csinál az másnak is fontos. A dinamikusan fejlődő tudományban minden nap kihívás.

„Csak gondoljunk arra, hogy a Nobel-díjakat mire adták ki az elmúlt években. Most épp a fekete lyukakról, nemrég a gravitációs hullámokról, előtte a Higgs-bozonról, és ezzel egy tanárnak is haladni kell. Ha egy tanár nem képezi magát és a gyerek meg kérdez és ott nem olyan választ ad, ami a gyerek számára kielégítő, akkor az azt hiszem a tanári nimbusznak a romlásához vezet. Ezért egyértelmű, hogy a ki a szakmát szereti az a tudománnyal együtt halad. S azt át tudja úgy adni, hogy a gyerek is megértse.”- mondta a fizikatanár.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Vajda János gimnázium, és magánszemély is tett javaslatot, a fizikatanár személyére, a Rátz Tanár Úr életműdíj odaítéléséhez szükséges felterjesztésben- mondta örömmel Farkas László akinek munkásságát már számos kitüntetéssel elismerték.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7781-eletmudijjal-ismertek-el-farkas-laszlo-tanar-munkassagat