Elkészült a Keszthelyen átvezető kerékpárút

2015. június 29. (hétfő)

Az uniós támogatással megvalósult projekt célja – a kerékpáros közlekedés elősegítése mellett -, hogy összekösse a már meglévő Hévíz és Keszthely közötti kerékpárutat a Balatoni bringakörúttal, illetve hogy Keszthely turisztikailag frekventált pontjai között is kapcsolatot teremtsen.

A projektzáró rendezvényen Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője, és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere méltatta a beruházást.

Az önkormányzati tulajdonú VÜZ Nonprofit Kft. 2012 októberében nyújtotta be pályázatát a Regionális Fejlesztési Ügynökséghez „Északnyugat-dunántúli kerékpárút keszthelyi szakaszának kialakítása” címmel a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázati konstrukcióban. A sikeres pályázatnak köszönhetően a beruházás 279,62 millió forint európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 program keretében valósulhatott meg. Az elnyert támogatás a beruházás összes költségét fedezte, saját forrást nem igényelt a pályázó részéről.

A 2.751 méter újonnan épült és 983 méter kijelölt kerékpárút érinti Keszthely számos kiemelt turisztikai jelentőségű nevezetességét, látnivalóját. A Helikon Kastélymúzeumot, a sétálóutcát, a Fő teret és a Balaton-partot egy útvonalra fűzve mutatja be a Keszthelyre érkező és Keszthelyen közlekedő kerékpárosoknak a város legjelentősebb látnivalóit. A projekt eredményeként Keszthely kerékpárral a Pipacs utcától egészen a Balaton-partig könnyedén átszelhetővé vált. A kerékpárút mentén több helyen is pihenőpontok létesültek, ahol turisztikai táblák szolgáltatnak hasznos információkat a kerékpározók számára.
Az út és kerékpárút burkolási munkálatait kiegészítik a közműveket érintő feladatok, az utak menti kertészeti munkák, valamint a forgalomtechnikai táblák elhelyezése is.