Elkezdődött a szúnyoggyérítés a Balatonnál is

2022. május 6. (péntek)

A Balatonon is elkezdődött a szúnyoggyérítés. Ma a légi biológiai folyamat zajlott. A száraz időszak miatt ebben az évben később kezdődték el a munkát, a csípőszúnyogok lárvái most bújnak csak ki a tojásokból. A gyérítés nem csak a helyi lakosság komfortja miatt lényeges, hanem turisztikai szempontból is.

A szúnyoggyérítést a Balatoni Szövetség évek óta biológiai úton végzi. Ilyenkor a tenyészőhelyekhez juttatnak el olyan szert, amelyek kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítják el, más élőlényekre ártalmatlan. Az idei száraz tél hatására kisebb területen találni olyan lárva tenyészőhelyeket, ahol a csípőszúnyogok is kifejlődnek.

„Ezt kb. úgy tudom számokkal érzékeltetni, hogy 2600 hektár szokott lenni az éves átlag. Most összességében 800 hektárt tudunk légi biológiával kezelni. Nyilvánvalóan ebben az is benne van, hogy feleslegesen nem kívánnánk területeket ezzel az úgynevezett BTI-készítménnyel kezelni.” – osztotta meg Sáringer-Kenyeres Tamás szakértői csoportvezető.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is végez gyérítést. A biológiai módszer hatékonyságának növelésére 2 éve indítottak el egy feltérképezési programot. Ennek célja, hogy felmérjék a szúnyogok legfontosabb tenyészőhelyeit. A Balaton környékéről régóta van pontos információjuk. Ők a főszezonban segítenek a munkában.

„2020-ban a Duna mentén, ’21-ben a Tisza északkeleti részén, Dráva mentén és a Velencei-tónál. Idén pedig a Tisza-tó, a Tisza alsóbb szakasza, a Kőrös és a Szigetköz került sorra. A Balaton környékéről már nagyon régóta nagyon pontos térképek állnak rendelkezésre, hogy a tó pontosan melyik részén vannak a szúnyogtenyésző helyek.” – mondta el Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Balaton-parti településeken sok a szállásadó. Nekik is lényeges, hogy sikeres legyen a szúnyoggyérítés. A vendégek kényelme minden szempontból az első. Ezen a szálláson évek óta nincs panasz a szúnyogokra.

„A vendégeink első kérdései között van mindenképpen, hogy mennyi a szúnyog a Balaton-partján. Az az igazság, hogy bármennyire is szép és kényelmes a vendégházunk, azért a nyaralás mégis csak a szabad levegőről szól. Ezért nagyon szeretnek a teraszon lenni, rendkívül sok a kiránduló a Balaton-parton, úgyhogy számunkra nagyon fontos, hogy a szúnyogirtás megfelelő módon történjen itt a környezetünknek.” – ismertette Halász Gabriella szállásadó.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a magánterületeken is vannak tenyészőhelyek. Az esővíztárolókat érdemes lefedni. Az egyéb tárgyakon megmaradt vizet – ha nem hasznosítsuk – öntsük ki.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9118-elkezdodott-a-szunyoggyerites-a-balatonnal-is