Elkezdődött az idei advent

2019. december 2. (hétfő)

Fellobbant vasárnap este az első gyertya lángja Keszthely adventi koszorúján, melyet Tál Zoltán gyújtott meg. A katolikus plébános elmondta, a karácsonyig tartó négy hét a bűnbánat, a várakozás, a lelki felkészülés ideje Krisztus eljövetelére. Kiemelte, ennek az időszaknak közösségteremtő szerepe is van.
Az Életfa Óvoda Pipitér csoportja készült műsorral a gyertyagyújtási ünnepségre. Adventi dalokat és verseket adtak elő a város karácsonyfája előtt. Az advent a várakozás időszaka, ilyenkor felkészítjük a lelkünket és szívünket Jézus eljövetelére – mondta köszöntőjében Tál Zoltán. A plébános az advent fontosságáról és céljáról is beszélt.

„Megtanít bennünket a bűnbánati időben a helyes várakozásra. Az ember mire is készül? Jézus születésére, egy emberi életre, aki nem más, mint az Isten fia. Úgyhogy a várakozás ideje alatt bűnbánatot tartunk, több jót teszünk és igyekszünk valóban mi keresztény emberek még inkább az imádságban Isten felé fordulni.”

A katolikus plébános Jean Vanier könyvét idézte, miszerint az adventi időszak a közösségteremtés időszaka is egyben. Mint hangsúlyozta, ekkor azon is elgondolkozunk, hogy hálát adjunk a családunkért, az életünkért és a lehetőségeinkért is.

„Hangsúlyozzuk az anya és az apa szeretetét, hangsúlyozzuk az egymásra való ráfigyelést s a közösségnek a nagyszerű pozitív értékeit. Ezek az értékek valóban az első, hogy hálát adhatunk azért, mert mi együtt vagyunk, ez a legeslegfontosabb szerintem, aztán hálát adunk azért, ami értéket ebben az évben megtapasztaltunk. Egészség, találkozás, van munkahelyem, van mit az asztalra tennem, van otthonom.” – tette hozzá a plébános.

A beszédet követően Tál Zoltán meggyújtotta a város adventi koszorúján az első gyertyát, majd megnyitotta kapuit a betlehem is. A második adventi vasárnapon, december 8-án Zichy Emőke református lelkész osztja meg gondolatait este 5 órakor.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6632-elkezdodott-az-idei-advent?fbclid=IwAR25gSI82U4E4PLKAkq-Ii29l0MPJHAzL4-yw_u17ckTtkrwZ0cgPISdPvY