Eltemetett múlt

2024. június 4. (kedd)

Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be az Eltemetett múlt című tárlat. A vándorkiállítás a nagykanizsai Thúry György Múzeum és a Balatoni Múzeum régészeti gyűjteményének egy részét tárja a látogató elé. Az összeállítást múlt péntek óta láthatja a nagyközönség.

Csontvázak fekszenek a sírokban. Itt mutatják be az életet lezáró szakaszt. Koponyák, csontok is találhatóak ebben a teremben. A kiállításban szereplő emberi maradványok antropológiai jellegzetességeiről is számos ismeretet kap a látogató. Betegségek, temetkezési szokások, a sírokban található használati tárgyak is megjelennek ezen a részlegen. A Thúry György Múzeum régészeti gyűjteményének az 1980-as évektől a 2000-res évekig tartó időszakából láthatóak anyagok. Nagykanizsán tavaly áprilistól láthatta a közönség.

Dr. Száraz Csilla régész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora: „A tárlat iránt nagy volt az érdeklődés. Nyugdíjas csoportok és egyéb csoportok is bejelentkeztek. Amiben tényleg nagyon jól tudtuk még a mindennapokban is használni, azok az iskolás közösségek. Úgyhogy nagyon-nagyon sok iskolai osztály jött el Nagykanizsáról és nézte meg a kiállítást. És ehhez kapcsolódóan tartottunk családi napokat is és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, interaktív órákat.” 

Kerámiák, viseleti és használati tárgyak. A másik teremben ezek mutatják azt az életvitelt és szokásokat, melyek a letűnt korok embereit jellemezték. A kiállítás célja, hogy bemutassák a közönségnek az egykori dél-zalai vidék életét. A legtöbb anyag Balatonmagyaródról és Zalavárról származik. A kiállításhoz a Balatoni Múzeum is tett hozzá gyűjteményéből.

„Ez a régészeti kiállítás ez május 31-től veszi kezdetét és szeptember 8-ig lesz látogatható itt nálunk. Ez a kiállítás, ez a komplexitásra törekszik. Ugyanis a Thúry György Múzeumnak a leletanyagi mellett a Balatoni Múzeum gyűjteményét is megtekinthetik a kedves látogatók. Többek között a középkori leletanyagainknak legfőképp Keszthely Fő terén, illetve Zalavár Apát-domb térségében előkerült leleteit csodálhatják meg” – nyilatkozta Kovács Dalma, a Balatoni Múzeum régész-muzeológusa.

A kiállítás megnyitóján Németh Péter igazgató kiemelte a Thúry György Múzeummal való jó kapcsolatukat. Keszthely ugyanis Nagykanizsa után a második helyszín, ahol bemutatják ezt a tárlatot. Manninger Jenő polgármester is köszönetet mondott a dél-zalaikkal való együttműködésért.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek