„Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”

2021. február 18. (csütörtök)

„Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel” – ezzel a mondattal történik a hamvazkodás a katolikus egyházban. Idén február 17-re esik hamvazószerda, innentől kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjti időszak. Az egyházi szokások szerint ezen a napon és a feltámadásig minden pénteken nem szabad húst fogyasztani, háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jól lakni.

A Kis Szent Teréz Plébánia udvarán égették a barkát. Az előző évi virágvasárnapon megszentelt növényekből keletkezett hamu ugyanis fontos kelléke a hamvazó szerdának. Ezzel hamvazkodnak a hívek. A barkának több szimbolikus jelentése is van. Egyrészt Jézus Jeruzsálembe való bevonulására, és a Megváltó elé terített lombos ágakra emlékeztet, másrészt jelképezi, hogy hamarosan véget ér a tél. Az elégetett barkák hamvát át is szitálják, hogy csak a finom por maradjon meg. Ezt egy edénybe töltik bele, a hamvakat pedig a szentmisén áldják meg.

A várvölgyi Szent Domonkos templomban is többen hamvazkodtak. A szokás szerint a hamvazószerdai szentmisén a megszentelt hamuval keresztet rajzol a pap a hívek homlokára azzal a mondattal hogy „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” Idén a járvány miatt ez a hagyomány is megváltozott, ebben az évben a hívek fejét szórta meg a szent hamuval Mezei András plébános. Prédikációjában kiemelte, ezzel a nappal a 40 napos böjt veszi kezdetét.

„Számunkra Jézus mutat példát a böjtölésre. Noha ő nem volt bűnös, de mégis böjtölt 40 napon keresztül a pusztában. És hogy lelkileg mi is felkészüljünk a misztériumra, bizony nekünk is bűnbánatot kell tartanunk. Mint Ninive népének, amely bűnbánatot tartott és megmenekült. És ha mi is képesek vagyunk böjtölni, akkor nagyon sok mindent ki tudunk eszközölni.”

A szentmisén András atya elmondta, sokan gondolhatják azt, hogy nincs szükségük a böjtre, hiszen nincsenek súlyos bűneik. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy másokért is megtarthatja bárki ezt a szokást. A böjtről hangsúlyozta, testi-lelki értelemben hasznos, így mindenkinek ajánlott.

„Nem véletlen a régi korokban, akik komolyan vették és ortodox böjtöt tartottak, ilyenkor bizony tartózkodtak a nehéz zsíros ételektől, könnyebb ételeket fogyasztottak és a testre is jó hatással volt. Tehát fontos a böjt. És így 40 napunk van arra, hogy átérezzük a nagyböjtnek a misztériumát és így tudjuk igazán megünnepelni a húsvéti misztériumot, vagyis Urunk Jézus Krisztus feltámadását.” – tette hozzá a plébános.

A parancsolt böjt szerint a 14 és 60 év közöttieknek hamvazószerdán és nagypénteken háromszor szabad étkezniük, húsmentesen és csak egyszer lakhatnak jól. A 40 napos böjti időszak péntekjein csak a húsfogyasztás tiltott. Más módon is lehet azonban böjtölni, hiszen ez az időszak a bűnbánatról és a lemondásról szól. A plébános úgy fogalmazott, nagyon sok megszállottság van az emberek életében, melyeket böjttel és imádsággal lehet legyőzni, ezért érdemes komolyan venni Jézus Krisztus tanítását.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7826-ember-emlekezz-ra-hogy-porbol-vagy-es-porra-leszel