Emléktáblát kapott a Simon család

2020. július 15. (szerda)

Emléktáblát kapott a Simon család, egykori otthonuk a Kossuth Lajos utca 1. szám alatti ház homlokzatán. A táblát az Add meg a lehetőséget! Alapítvány és az Immanuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság állította városunk történetének példaértékű családjáról való méltó megemlékezésként.

„…én nagyon büszke vagyok szülővárosom szép fekvésére. …..Először is lenn a Balaton a keszthelyi öböllel. Ha arccal a víznek fordulok: balkézről Somogyország, ahogy nálunk mondják, és a gyenesi dombok, jobbról a zalai part a bársonyos dombbal, melynek kiugró pontjáról Festetics hercegék új fehér márványmauzóleuma néz le a vízre… azután közel a vízhez a híres keszthelyi park, amelyet a Festeticsek ajándékoztak a városnak……Ha visszagondolok az elmúlt napokra, magam is csodálkozom, hogyan álltam az ünnepléseket…Nem tudom biztosan, de azt hiszem, hogy azért ment minden olyan jól, mert folyton hazagondoltam….” – Simon Böske Miss Európa, Miss Universe 1929-ben, sikerei csúcsán így ír Keszthelyhez való kötődéséről.

A Simon család tagjai mindannyian példát mutattak azzal, hogy mindig Keszthely és a haza iránt érzett alázattal és szeretettel tették a dolgukat.

A családfő dr. Simon Sándor Keszthelyi Járási Tisztifőorvos az alapfeladatán túl magán szemészeti rendelőt alapított és az I. Világháború idején megszervezte egy tábori kórház létrehozását a hadisérültek ellátására. Kislánya, Simon Erzsébet kisasszony, a későbbi Simon Böske szépségkirálynő is részt vett a segítésben, kis kosarában gyümölcsöt vitt a sebesülteknek. Hoffmann Janka a családanya megszervezte a keszthelyi izraelita karitatív szervezetet, mely felekezeti hovatartozástól függetlenül segítette a rászorulókat a városban és a környéken. Fiuk Simon Imre világhírű kávégép feltaláló és gyártó, aki Németországi tanulmányai után hazajött és itthon alapította meg vállalkozását, melyet még a szocializmusban is megtartott saját vállalkozásnak. Ő volt a hazai maszek iparos egyik szimbolikus alakja. Nevéhez fűződik olyan népszerű kávégép típusok megalkotása, mint az Atomic, a Mocca és a Bambi főzők, melyek a II. világháború utáni korszak kávézási élményének meghatározói voltak a háztartásokban és a presszókban egyaránt.

Húga Simon Böske a család leginkább ismert tagja, aki 1929-ben Párizsban elnyerte a Miss Európa címet, amely a Trianon utáni Magyarország első szimbolikus győzelmeként vonult be a történelembe.

A család idős tagjai a vészkorszak áldozatai lettek koncentrációs táborban lelték halálukat, Simon Imre munkaszolgálatosként, Simon Böske pedig férjével, Jób Dániellel a Vígszínház művészeti igazgatójával Budapesten egy sötét pincében bújva élte túl a vészkorszakot.

A Simon család tagjainak élete példa, sorsuk tanúságtétel mindannyiunk számára.

Büszkék vagyunk rájuk és tisztelettel ápoljuk emléküket. Segítő és összetartozást erősítő hozzáállásuk hagyatéka benne él a mai keszthelyiekben is, melynek ereje megnyilvánult a mostani nehéz időkben is