Emléktáblát kapott az egykori huszárlaktanya

2020. október 19. (hétfő)

Immár tábla állít emléket az egykori huszárlaktanyának Keszthelyen. A Pelso Társaság még 2014-ben vetette fel az ötletet, amit most sikerült megvalósítaniuk. Az avatóünnepségen elhangzott, a történelmet nem szabad elfeledni, a huszárokra is méltóképpen kell emlékezni.

A Deák Ferenc utcában található az egykori huszárlaktanya. Előtte a lakosságnak kellett elszállásolni a katonaságot, ezért építtette Reischl Vencel városbíró az épületet 1886-ban. Ennek állít mementót a Peslo Társaság most elhelyezett emléktáblája.

A huszártörténelem érdekes eseményeiről tartott rövid ismertetőt Fekete György az egykori huszárlaktanya előtt. A Pelso Társaság elnökségi tagja elmondta, Keszthelyen is több esemény zajlott a 18-19. századokban, melyeknél a huszárságnak nagy szerepe volt. A helyszínen található első világháborús emlékmű is erre emlékeztet, azonban fontosnak tartotta az egyesület, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a mögötte található épületről is.

„Időnként igyekszünk felkarolni bizonyos kulturális rendezvényeket, sporteseményeket, néha fehér asztal mellett költünk el közösen egy-két órát és az ember megpróbál időnként jobbító szándékkal a város vagy a környezet, gazdasága, turizmusa, kultúrája vonatkozásában esetleg ötletekkel segíteni. De időnként tevőlegesen is, mint ahogy ezt a mai nap igazolta.”

Az emléktábla avatóünnepségen kisebb történelmi áttekintést hallhatott a közönség Kukorelly Páltól, Reischl Vencel városbíró ükunokájától. Ismertette az egykori városképet, a huszárlaktanya történetét, valamint kitért arra is, hogy fontosnak tartja, hogy méltóképpen legyen megbecsülve a nagy múltú egykori huszárszállás, valamint Reischl Vencel munkássága is. A volt sörgyáros ugyanis 25 évet teljes mértékben Keszthelynek szentelt.

„Bátorsága volt, esetleges kockázatokat vállalni, amiket persze jól átgondolt. Mások nem akartak kockázatokat vállalni, és ahogy említettem a huszárvágás, amivel ő tényleg a városi tanács ellen menve saját maga vállalta azt a kockázatot és saját maga megvette a városi pénzszedési jogot, az volt egy nagyon fontos lépése.”

Az eseményen részt vettek a Radetzky Huszárezred tagjai is. A hagyományőrző huszárok kiemelték, elengedhetetlennek tartják, hogy a huszárhagyományokat ápolják, valamint, hogy az utánpótlást kineveljék.

„Mi huszárok, ugye Radetzky-huszárok vagyunk mi, örülünk neki, hogy végre Keszthelyen is ilyesmi adott. Arról meg nem is beszélve, hogy egy huszárlaktanyára, egy volt huszárlaktanyára került fel. Nagyon örülünk neki és azért kicsi fájó pont az, hogy csak ilyenkor. De köszönjük szépen, hogy megemlékeznek a huszárokról is.” – mondta el Labovszki Imre a Radetzky Huszárezred főhadnagya.

A Pelso Társaság tervei között szerepel, hogy minden évben szerveznek egy huszár emlékünnepséget a tábla előtt. Ezzel is tisztelegni szeretnének az egykori hősöknek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7503-emlektablat-kapott-az-egykori-huszarlaktanya