Érkeznek az állatok a Madárparkba

2022. január 20. (csütörtök)

Folyamatosan érkeznek a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának új lakói. Tavaly decemberben megjelent a madárinfluenza a területen, a NÉBIH felszólítására az összes madarat el kellett pusztítani. A vírust valószínűleg balatoni récék hurcolták be, hogy ez még egyszer ne történhessen meg, megteszik a szükséges óvintézkedéseket a nagy tó körül is. A nyitást márciusra tervezik, addig 30 fajt szeretnének beszerezni. Sokaknak öröm, hogy a különleges körülmények között világra jött hattyú, Totó életben van. Ő is látható lesz majd a parkban.

Korábban is nagy kedvencek voltak a különleges hangot kiadó tyúkludak a Madárparkban. Az újonnan érkezett páros tagjai kíváncsian nézik figyelőiket. A fekete hattyúk és a kanadai-, valamint indiai ludak is már szokják új helyüket. A pávakert is benépesült már, ide már nem fog több madár beköltözni. Helyet kaptak a pávák mellett arany- és gyémántfácánok, valamint díszfoglyok is. A 2021 decemberében bekövetkezett nagy csapás mindenkit megrendített, a munkatársakat lelkileg is nagyon megviselte. Ígéretükhöz híven azonban mindent megtesznek, hogy újra megnyithassák a madárhangtól hangos park kapuit.

„Még nincs megoldva teljesen a nagy tavunknak a lezárása, csak folyamatban van még, így kezdem összeszedni azokat a madarakat, amik majd a nagy tóra fognak kikerülni. Amit vásárlunk most fajokat, azok zárt térbe, fóliasátorba érkeznek, vagy lehálózott részre, hogy ne tudjanak érintkezni a balatoni madarakkal, vadkacsákkal.” – mondta el Rigó Gábor a Madárpark vezetője.

Több réce is várja, hogy elfoglalhassa majd helyét a Madárparkban. Most első körben körülbelül 30 fajt szeretnének beszerezni. Mindegyik olyan lesz, amelyeket korábban is láthatott már a közönség. Ezekre van ugyanis engedélyük. Azokba a boxokba is kerülnek majd, ahol megszokhatták őket a látogatók, mivel jól működött a korábbi rendszer.

„Nagyon nehéz felépíteni egy állományt. Az sok-sok éves munka. Mert a fajoknak a beszerzése az nem olyan egyszerűm hogy az ember elmegy a piacra és vesz valamit. Ezeknek a madaraknak a 99%-a Hollandiából, Belgiumból és Németországból érkezik. Bár – hogy így jártunk – nagyon sok felajánlást kaptam hazai tenyésztőktől, kistenyésztőktől, állatkertektől is már és most próbálom összeszedni azt a fajlistát, ami megközelítőleg ugyanaz lesz, ami volt.”

A decemberi madárinfluenza egyetlen túlélője Totó, aki kétségkívül az ország kedvenc hattyúja. Rengetegen aggódtak a közösségi oldalakon is, hogy mi lehet a különleges körülmények között világra jött madárral. Szerencséje az volt, hogy sokkal több időt tölt gondozója otthonában, mint a Madárparkban. Rigó Gábornak mindent megenged, kötődik hozzá, védelmezi őt.

„Nem is akar visszajönni. Próbálkoztam vele, de nem erőltetem. Otthon nagyon jól elvan, megvan a kis birodalma, nem kell osztozkodni senkivel, tehát teljesen egyedüli életet él, jön-megy kel a házunkba.”

Rigó Gábor elmondta, mindent elkövetnek, hogy megvédjék a madarakat a balatoni récéktől. A Madárpark várhatóan márciusban nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8761-erkeznek-az-allatok-a-madarparkba