Felújítják a Festetics mauzóleumot

2015. június 6. (szombat)

Az elmúlt évek, évtizedek alaposan kikezdték a Festetics mauzóleum épületét. A keszthelyi temetőben, a fák között megbúvó sírhely négy személy maradványait rejti. A rendkívül rossz állapotú mauzóleumot felújítják, közel százötven millió forintot fordítanak a munkákra. Az összeget pályázati úton nyerte az üzemeltető Helikon Kastélymúzeum.

A műszaki állapotot Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója vázolja. Valóban: az építmény külső burkolata rendkívül elöregedett, szinte nincs ép felület. Ezen nincs mit csodálkozni: Festetics Tasziló 1925-ben építtette a sírhelyet.

A mauzóleum az önkormányzat tulajdonában van, ám átkerült a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe. Utóbbi kiemelt feladata a Festetics-örökség megőrzése, így ezt szem előtt tartva négy pályázó közül a West Hungária Bau Kft.-t választották ki a kivitelezési feladatra.

A kivitelező már fel is vonult a munkaterületre, hamarosan kezdik a felújítást. A széttöredezett, málló burkolat mellett számos helyen láthatók a hiányzó díszítőelemek helyei, az épület összetört üvegablakai, lépcsői is. A munkák során figyelmet fordítanak majd arra is, hogy a mauzóleum eredeti kinézete maradjon meg.

A felújítást követően továbbra is a főúri Festetics család számára lesz bejárási lehetőség a sírhely alsó szintjébe, ahol a sírok találhatók.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)