Felújítják a keszthelyi református templomot

2019. szeptember 27. (péntek)

Az egyházközség összesen 48 millió forint támogatást nyert a templom, a parókia és a gyülekezet terem felújítására és a nyílászárók cseréjére. A kivitelező augusztus végén vonult fel. Ha az időjárás is kedvez, akár még az idei évben elkészülhet a beruházás.
A keszthelyi református templom 1932-ben épült Szeghalmy Bálint tervei alapján. Az Erdélyt idéző faborítású torony és a környező egykori villanyeged stílusát is követő építmény legutóbb 2007-ben esett át nagyobb felújításon. Akkor a város és az egyházközség forrásából a teljes külső felületet újrafestették és korszerűsítették a fűtést a gyülekezeti teremben.Most pályázati támogatásból történik átfogó beruházás.

Zichy Emőke lelkész: „A Keszthelyi Református Egyházközség az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt egyházi épületek felújítása és egyéb beruházások keretében 2017 októberében elnyert egy nagyobb összeget, pontosan 42 millió forintot a templom és parókia felújítására 6 millió forintot pedig a gyülekezeti termünk felújítására.”

A beruházás legnagyobb része a héjazat cseréje. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a faszerkezet többségében jó állapotú. Beázást csak a parókia tetőszerkezeténél tapasztaltak, az e miatti kisebb károsodásokat kijavították. Itt már a fóliát is felhelyezték és belécezték a tetőt. A templom és a lelkészi hivatal palaborítása is 1932-ben készült, így megérett a cserére.

Györke Zsombor, az egyházközség gondnoka: „Ugyanolyan piros színű palaborítást fog kapni és ezáltal nagyon sok bádogos munkát is meg tudunk spórolni, mert a tető szintje nem fog emelkedni. Tehát az ép és a 75-ös évfordulóra kijavított bádogozást, új csatornázást nem kell most lecserélnünk, hanem a funkcióját be tudja tölteni ezzel az új borítással.”

A gyülekezeti teremben már kicserélték a Hunyadi utca felőli nyílászárókat, megtörtént a mennyezet gipszkartonozása és a villamoshálózat felújítása. A munkálatok idején ezt a helyiséget nem tudják használni, az istentiszteletek rendje azonban nem változik. A palatető cseréje mellett új festést is kap az épületegyüttes és a parókai nyílászáróit is kicserélik. Az egyházközség abban bízik, hogy még az idei évben elkészülnek a felújítással.A pályázat beadása és a munkálatok megkezdése közt eltelt időben az egyházközség is tapasztalta az építőipari árak emelkedését és a munkaerőhiányt. E miatt a tornyot nem jelenleg tudják felújítani.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6436-felujitjak-a-keszthelyi-reformatus-templomot?fbclid=IwAR2iQM0iZMvmNe0ikf3EI6lnrVNP4ecZ45r68gkicuQtwxV9EeyiBPsLgM8