Fokozott figyelem az iskolák környékén, hogy ne legyen baj!

2023. szeptember 1. (péntek)

A tanévkezdésre a rendőrség is figyelmeztet, a megnövekedett közlekedők száma miatt nagyobb lehet a balesetveszély. Egy hónapon keresztül az iskolák közelében található gyalogátkelőhelyeknél segítik a közlekedést az egyenruhások. Felhívják a figyelmet a szabályok betartására, a szerencsétlenségek megelőzésére.

8 óra előtt folyamatosan érkeztek a diákok és szüleik az iskolákhoz az első tanítási napra. Gyalogosan, kerékpárokkal, rollerekkel jöttek a legtöbben, de sokakat hoztak autókkal is. A nyári szünet felszabadultságát még egyesek nem hagyták maguk mögött, emiatt figyelmetlenebbek is lehetnek a fiatalok, melynek könnyen baleset lehet a következménye. A rendőrség a polgárőrséggel közösen évek óta vigyáz a diákokra szeptemberben. Nemcsak az ő figyelmüket hívják fel a rájuk leselkedő veszélyekre, hanem a közlekedésben résztvevőkét is. Minden szabálytalanság miatt figyelmeztetnek.

„Mint például a megállni tilosban, ha megállnak és rakják ki a gyerekeket, ugye nem lehet. Az a megállni tilos tábla azért van odarakva, hogy a forgalmat ne akadályozzuk, ne tartsuk fel. Vannak az iskolák környékén parkolóhelyek, ott kellene megállni és akkor lekísérni a gyerekeket az iskolába.” – osztotta meg Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

Ezek mellett figyelik a biztonsági öv és a gyermekülés használatát, valamint a kerékpárokkal való szabályos közlekedést. Az iskola rendőre elnevezésű programot 15 éve indították el országszerte. Ennek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése.

A 2023/24-es tanévben csaknem 2900 oktatási intézménynél mintegy kettőezer rendőr vállalja ezt a feladatot a hivatásos szolgálata mellett. Nemcsak ebben az időszakban lehet kérni az ő segítségüket, hiszen évközben is bármikor tartanak interaktív baleset-megelőzési foglalkozást a diákoknak, illetve az óvodásoknak is. A tapasztalat az, hogy szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő balesetek az oktatási intézmények környékén, köszönhető ez ezeknek a programoknak is.

Az egyenruhások egy hónapon keresztül lesznek az az iskolák közelében a napi tanítás kezdetének és befejezésének időszakában. Főként azokon a helyszíneken járőröznek, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt jelenlét szükséges.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek