Folytatódnak a kastélymesék

2019. december 4. (szerda)

Elkezdődtek a Helikon Kastélyban a Karácsonyi Kastélymesék. Ezúttal egy másik helyszínen, az Amazon Ház Látogatóközpontban ismerhetik meg az óvodások és alsó tagozatosok a kastély kis lakóinak történetét. Bagoly Bonifác és társai is a Karácsonyra készülődnek. A gyerekek segítségével írják össze a kívánságlistát.
Iski Szilvia a kis óvodásokat hívta segítségül,hogy a Kastélymesék szereplőivel kísérhessék végig az idei kastélymesék történetét. A kicsik Reziből érkeztek és meglepődve hallgatták Bagoly Bonifác, Nelli elefánt és barátainak történetét. A kastély rejtelmes világát, az abban élő állatok karácsonyi kívánságait és mindennapjait. A kicsik az elképzeléseik alapján el is mondták amit az állatokról megtudtak.

„Szeret autózni,szeret még hintázni,meg nagy elefánt.”- mondta Nelli elefántról Kenesei Dominik Péter.

A kalandos utazáson szinte minden helyszínt megismertek az Amazon Ház Kiállítóközpontban a gyerekek. Feladatokat is kaptak. Régi tárgyakat kellett keresni a kiállítótermekben. Olyan tárgyakat amiket már 200 évvel ezelőtt is használtak. Így játékosan ismerték meg egy-egy használati eszköz , jármű történetét. A mesevilág egy valóságos helyszínen szinte elvarázsolta az óvodásokat az óvó nénik örömére.

„Nagyon fontosnak gondoljuk a mesét. Mondhatom,hogy az óvodapedagógiában az egyik legfontosabb. Mivel olyan értékeket tud közvetíteni,amit nem biztos,hogy a gyerek másképpen meg tud kapni.Pl.pozitív erkölcsi értékeket a mesék által.”- mondta a Rezi Óvoda óvónője, Szita-Gelencsér Dóra.

A Helikon Kastélymúzeum harmadik alkalommal rendezi meg a különleges, élő kastélymeséket az ünnepvárás idejében.

„Szeretnénk a gyerekeknek bemutatni egy mese köntösbe bújtatva a Helikon kastély kiállításait. Ebben az évben az Amazon Ház Látogatóközpont főúri utazások kalandos ad otthont ennek a mesesorozatnak és itt próbáljuk meg a gyerekek segítségével összeállítani a kastély mesehőseinek karácsonyi kívánságlistáját.”- adott téjékoztatást Iski Szilvia történész, muzeológus.

A különleges meseórán a kicsik kívánsága is teljesülhetett. Szemléltető eszközöket próbálhatta. Megpörgették a régi hajó kormánykerekét. De gyűjtötték a cicák:Masni,Matild, Cicóka és játékos lakótársaik kívánságait is amit az elrejtett kis mesekarácsonyfa alá tettek. December 17-ig még sok kívánság kerülhet a fa alá, addig várják a meseórákra a csoportokat a múzeumban.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6638-elkezdodtek-a-kastelymesek?fbclid=IwAR3HGnb_3bbKhoPph_gm8erk7en_OkqX7Y8EpvbFsgh6nnWFQOSKMMOt2jw