Fórum az adóváltozásokról

2023. január 11. (szerda)

A 2023-as adóváltozásokról szervezett fórumot a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A vállalkozásoknak több újdonsággal kell megismerkedniük az idei évben. Bővült a SZJA kedvezmények lehetősége és a KATA változásai kapcsán még inkább előtérbe kerül az átalányadózás, ahol több finomítást végeztek az adótörvényben.

A gazdaság szereplőinek több adóváltozással kellett megkezdeni a 2023-as esztendőt. Az idei adótörvénycsomag jelentős változásokat eszközöl az iparűzési adó, a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó törvény kapcsán. Január 1-től kedvezőbbek lettek az átalányadózó egyéni vállalkozókra vonatkozó adó- és járulékszabályok. Megszűnik például az átalányadózás választásához kapcsolódó bevételi értékhatár, és a havi bevallás helyett negyedéves járulékbevallás lesz.

Csontos Zoltánné könyvelő: „Olyan hatalmas változások nem lesznek az előző évekhez képest, sok apróság: SZJA-ban, társasági adóban, egyebekben. Én azt gondolom, hogy szépítések. Egy kicsit előtérbe kerülnek még jobban a családi kedvezményesek és azt gondolom, hogy az átalányadó, ami a KATÁ-ból került most fontos helyre, az még nagyobb teret fog hódítani. Én azt gondolom, hogy sokaknak jobb lette, sokaknak kevésbé. Talán kapunk még egy-két ötletet, ami még eddig nem jött ki.”

Az SZJA kedvezmények köre ismét bővült. Idén öt helyett már hat ilyennel élhetnek az állampolgárok. A nők 2023. január 1-jétől új adókedvezményt érvényesíthetnek, ha 30 éves koruk előtt gyermek szülését, örökbefogadását vállalják.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzultációval egybekötött előadást szervezett Adóváltozások 2023 címmel. A vállalkozók a családi kedvezményekről, munkabérekről is tájékoztatást kaptak dr. Lázár Józseftől, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatóság osztályvezetőjétől. A kamara 2023-ban is több konferenciát, fórumot szervez. Emellett közvetíti a vállalkozások kéréseit.

„A kamara folyamatosan közvetíti a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé a vállalkozóknak az észrevételeit, tapasztalatait. Ezzel kapcsolatosan mi is folyamatosan kapjuk visszafelé az információt, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Kormányzat felé milyen jelzéseket tett. Itt a helyszínen, a megyei kamaránál egy bizottságot alakítottunk, mellyel folyamatosan kapva az információkat, próbálnak a vállalkozók segítségére lenni a legfrissebb és a leghasznosabb információk tekintetében” – nyilatkozta Vörös Anikó kamarai titkár.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a közbeszerzés és a munkatörvénykönyv változásai kapcsán is szervez idén fórumokat. Programjaikkal nagy figyelmet fordítanak a vállalkozások digitális felkészültségére is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9947-forum-az-adovaltozasokrol

Képek