Friss az eredmény: jó a Balaton minősége, fürdésre alkalmas

2020. augusztus 8. (szombat)

Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balaton vizéből a keszthelyi Helikon strandon. A vízmintát laboratóriumba szállították, ahol az elmúlt napokban megtörtént ennek az elemzése. A vízminőségről a strandoknak kötelező tájékoztatást adni a vendégeknek.

A fürdőzők számára a strandok bejáratánál kötelező kihelyezni azt a tájékoztatást, ami a víz minőségéről tartalmaz információkat. Ez a dokumentum az egy hónappal ezelőtti ellenőrzés eredményét mutatja, de napokon belül kicserélik és ide kerül majd az új.

Ez a család Gyöngyöspatáról érkezett a Balatonra. Számukra sem közömbös, milyen vízben fürdenek. „Számunkra azért elég fontos, de legtöbb részben az internetről szoktunk tájékozódni, hogy melyik strandon, milyen a vízminőség, de nagyon fontos a vízminőség. Épp ezért hallottuk is, nem is olyan rég, hogy az alga egy picit több a kelleténél. Most itt vagyunk Keszthelyen, és szeretnénk megnézni itt a vízminőséget, itt is, hogy milyen, mennyire szép tiszta a Balaton” – mondta el a családfő, Dudás József.

Az elmúlt héten a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere a vízre kihajózva merített mintát a Balatonból. Előírás, hogy körülbelül egy méteres mélységnél kell meríteni, és két üveget kell megtölteni a vízből. A mintákat laboratóriumba szállították. A Zala Megyei Kormányhivatal kiemelten ellenőrzi a strandok vízminőségét. „A Balaton Zala megyei szakaszán 2020. július közepén a társhatóságok értesítése valamint a strandok üzemeltetőinek jelzése alapján merült fel a kék alga újbóli megjelenésének a valószínűsége. A Zala Megyei Kormányhivatal – mérlegelve a cianobaktérium egészségügyi veszélyét – 2020. július 28-ától valamennyi illetékességi területén üzemelő balatoni strandon elvégezteti a hatósági mintavételezés és a fürdővíz vizsgálatot, heti rendszerességgel, egészen a szezon végéig” – tudtuk meg a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közegészségügyi-járványügyi szakügyintézőjétől, Pacsai Virágtól.

A fürdőzők érdekében a természetes vizek monitorozása a szezont megelőzően és azt követően havi rendszerességgel történik. A cianobaktérium, vagy más nevén kékalga hosszú idő óta tavaly okozott problémát a tó nyugati területén. A népegészségügyi hatóság emiatt idén vizsgálatot kezdeményezett. Pacsai Virág hozzátette: „A vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel, így a kijelölt fürdőhelyeken fürdési tilalom elrendelésére nem került sor. A Keszthelyi üzemelő három strand: a Helikon, a Városi, valamint a Libás strand tekintetében elmondható, hogy a kapott fürdővíz-vizsgálati eredmények alapján az említett természetes fürdőhelyek vize jelenleg fürdőzésre alkalmas.”

A Balaton vizének minőségére a látogatók szerint sincs panasz, szemmel láthatóan tiszta és szinte inni lehet belőle. Az elmúlt napok alacsonyabb hőmérséklete, a borúsabb idő ugyan visszatartotta a strandolókat a fürdéstől, de a hétvégére a meteorológusok által ígért harminc fokos hőmérséklet és a felhőtlen égbolt minden bizonnyal megtölti majd a strandokat.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7306-friss-az-eredmeny-jo-a-balaton-minosege-furdesre-alkalmas