Golden Era: Horváth Csongor kiállítása

2023. április 18. (kedd)

A keszthelyi születésű Horváth Csongor Gergőnek nyílt kiállítása a Balaton Színházban. A képzőművész a nyolcvanas, kilencvenes évek hangulatát teremti meg festményein. Nem először mutatja be műveit a keszthelyi közönségnek.

Horváth Csongor Gergő legújabb festménysorozata a „Golden Era” valóban aranykorszakot idéz. Az 1980-as és 90-es évek generációjának állít emléket, amelyben önmaga is a fiatalkorát töltötte. Emberalakokat ábrázolva hívja nosztalgiázni az érdeklődőket.

„A gyerekkoromat dolgozza föl, meg a fiatalságomat, amely valójában ilyen életképek, amik leginkább realisztikusak, de keverve vannak fikciókkal, szürreális elemekkel. A legtöbb akvarell technikával készült, amely egy kis élénkséget, vidámságot visz ezekbe a szürke hétköznapokba” – nyilatkozta az alkotó.

A megnyitón felelevenedett az internet előtti utolsó korszak, amely a művész szerint még alkalmas volt arra, hogy összehozza a fiatalokat. Mivel a képek többségét keszthelyi emlékek ihlették, a nosztalgia is teret kapott. Szóba kerültek a korszakot jellemző ruhák és zenék, valamint helyszínek, melyek meghatározták az akkori helyi fiatalok mindennapjait.

„Horváth Csongor festményei a maguk fotószerű, színes, realisztikus világával a gyerekkornak, a kamaszéveknek az emlékeit idézik fel azokban, akik eljönnek erre a kiállításra, hogy megnézzék” – mondta a kiállítást megnyitó Kajtár Annamária. 

A „Golden Era” sorozat az alkotó több mint húszéves pályafutásának és szakmai tapasztalatának kiteljesedése. Hiánypótló kulturális értéket jelent; egy régi korszak lenyomata az utókor számára.

” Nekem nagyon tetszenek, nekem a rajztanárom volt az alkotó, és nagyon tetszenek a színvilágok és az elképzelések, hogy ez önéletrajzot fest meg képekben. Nagyon szép, ahogy a gyermekkorát lefestette” – mondta stábunknak Szalay Petra. 

Horváth Csongor Gergő Golden Era festménysorozatát május 14-ig nézhetik meg az érdeklődők a Balaton Színház emeletén.

Király Erika – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10263-golden-era-horvath-csongor-kiallitasa

Képek