Gyakorlatoztak a polgári védelemért

2019. május 15. (szerda)

A katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól szóló BM rendelet meghatározza a polgári védelmi felkészítés követelményeit és a felkészítendő célcsoportokat. A polgári védelmi szervezetek és az önkéntes mentőszervezetek katasztrófavédelmi felkészítésének célja nem más mint a a természeti, a civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése, elhárítása. Alsópáhokon évente a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetésével gyakorlatoznak a polgári védelem tagjai . A hét végi gyakorlat során a víz elleni védelem volt a feladat.
Laczikó Károly tűzoltó ezredes a települési polgári védelmi gyakorlatok szabályairól adott tájékoztatást Alsópáhokon,ahol a hét végén a két napos gyakorlatot tartottak a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának megfelelő települési veszély elhárítási tervek alapján.

„Rendszeresen gyakoroltatni kell a köteles polgári védelmi szervezeteket és így Alsópáhokon is most ezt látjuk. Ennek a polgári szervezetnek minden gyakorlaton bizonyítani kell,hogy rátermett arra a feladatra amit éppen végrehajt. Itt egy ilyen vízkár elhárítási munkák folynak,minthogy ha a településen azt imitálnánk,hogy a vízkár következtében az árok megrongálódott és azt helyre kell állítani és most annak a burkolását hajtják végre a dolgozók.”-mondta a tűzoltó ezredes, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Az Alsópáhoki Települési Önkéntes Mentőcsoport a polgármesterrel ,mint a mentőcsoport vezetőjével egyeztetett a gyakorlati helyszínekről,ahol a lakóingatlanok, és a főútvonal védelme érdekében végezték az elhárítási munkálatokat.

„A mai napon a falu déli részén végzünk önvédelmi munkát. Ez egy belterületi ingatlanok sokasága, itt 117 ingatlan található. S még ebben az évben vagy jövőre elkezdődik itt egy közművesítés és szeretnénk arra felkészülni, hogy ha itt lakóházak épülnek,akkor az intenzíven megjelenő,tetőről lefolyó víz ami intenzíven,koncentráltan fog megjelenni, ne mossa el az itt lévő házaknak a kertjét ,ill. ne mossa el a Fő utcát sem.”- mondta Czigány Sándor polgármester.

Alsópáhok települést nyugati oldalról hosszában egy dombos ,hegyes rész kíséri. A községben vízelvezetési szempontból problémás terület több is van, ami a korábbi években nagy esőzések alkalmával jelentkezett is. Ezért is tartják fontosnak az elhárítási feladatok gyakorlati kivitelezését,a település védekezőképességének növelését,ami jól összeszokott csoporttal sikeresen elvégezhető. A vízkár elhárítási két napos tavaszi gyakorlaton Alsópáhokon ,az önkéntesek a feladatnak megfelelően,kiváló munkát végeztek.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6024-gyakorlatoztak-a-polgari-vedelemert?fbclid=IwAR3vmm9UIwyQwSJOJa_tHJTtzYQcumTIx_KOW_p0XtCDQJZx_4FkjYyn0AA