Gyertyagyújtás: nézzünk fel Krisztusra

2020. december 8. (kedd)

Vasárnap felgyúlt a remény lángja. Keszthelyen ezúttal is elő televíziós és facebook közvetítéssel követhették a gyertyagyújtást az érdeklődők. Az ünnepség szónoka Zichy Emőke arról beszélt, hogy kérjünk erőt Istentől a bátorsághoz, hogy változtassunk az ünnepvárakozásunkon. A református lelkész arra bíztatta a nézőket, hogy ne csak a fényekre, hanem Krisztusra is nézzenek fel.

Advent második vasárnapján egy bíztató, bátorító igét idézett a Zsidókhoz írott levél 12. fejezetéből Zichy Emőke. A református lelkészasszony elmondta, sokkal kevesebben lehetnek most itt jelen és nézhetnek fel a város karácsonyfájára. A szónok bizodalmát fejezte ki. hogy sokan vannak, akik otthon felnéznek, nem csak a fényekre, hanem Krisztusra is.Felidézte, azt kérdezték tőle, hogy mikor lesz minden olyan, mint régen, mikor lesz olyan az advent, mint régen?

„Talán soha nem lesz olyan minden, mint amilyen régen, de talán éppen azért, hogy ne legyen olyan, mint régen. Akkor, amikor az adventből épp a lényeg hiányzott. Hiányzott az elcsendesedés, hiányzott az imádság, hiányzott a békesség, de legfőképpen hiányzott az, hogy felnézzünk. Egyre inkább felnézzünk arra a Krisztusra, akiben elküldte az üzenetet Isten a világnak, akiben meglátogatott minket ő, mint naptámadat a magasságból” – mondta Zichy Emőke.

Uram adj nekem türelmet, hogy elfogadjam azt, amin nem tudok változtatni – idézte Szent Ágoston imádságát Zichy Emőke. Most érezzük igazán, hogy mennyi minden nincs az ember hatalmában – tette hozzá a lelkészasszony. Arra bíztatta az élő adás követőit, hogy kérjünk erőt Istentől a bátorsághoz, hogy változtassunk az ünnepvárakozásunkon.

„Nézzünk fel, nézzünk fel, nem a karácsonyfákra, nem a fényekre, nem a gondosan elkészített ajándékokra, hanem Krisztusra, a hitünk beteljesítőjére, hogy lelkünkben elfáradva el ne csüggedjünk” – fogalmazott a lelkészasszony.

Az ünnepi gondolatokat pár járókelő kísérte figyelemmel a helyszínen. A járványügyi rendelkezések miatt nem szervezhették meg a szokott módon, közönség előtt a gyertyagyújtást. A Keszthelyi Televízió ezúttal is élőben közvetítette az eseményt. A televízió adása mellett a facebookon is élőben lehetett követni az ünnepséget. A szónoklatot követően Zichy Emőke és Nagy Bálint polgármester közösen gyújtotta meg az adventi koszorú második gyertyáját. A reményt szimbolizáló láng, arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten fiát, Jézust.December 13-án is élőben sugározza televíziónk a gyertyagyújtást, mely 17 órakor kezdődik. Az ünnepi beszédet Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész mondja.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7650-gyertyagyujtas-nezzunk-fel-krisztusra