Gyors ütemben halad az oltás Zala megyében

2021. március 18. (csütörtök)

Több mint 40 ezer zalai regisztrált megkapta már az első oltását – mondta el televíziónknak dr. Sifter Rózsa. A megye kormánymegbízottja arról tájékoztatott, hogy zökkenőmentes az oltóanyagok kiszállítása. A kormányhivatal 145 háziorvosi praxist és négy oltópontot lát el a koronavírus elleni vakcinákkal. A megyében majdnem teljeskörű a szociális intézmények és idősotthonok oltottsága.

A koronavírus elleni vakcinákat a kórházakba és a háziorvosokhoz a Zala Megyei Kormányhivatal juttatja el. A megye 145 háziorvosi praxisát látják el oltóanyaggal, rajtuk kívül további 4 oltóponton, 12 oltási helyszínen végzik el az oltásra jogosultak vakcinációját. Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, a védelmi bizottság elnöke Körül-tekintő című műsorunk vendégeként elmondta, a megyében zökkenőmentes az oltóanyagok szállítása: „Mi vesszük figyelembe a regisztrált, oltásra jelentkező állampolgárok létszámát, a praxisok közti számszerű megoszlását. Ehhez mérten, ehhez igazítjuk az oltóanyag-ellátást. Ebben a feladatban viszont mindig a megyei oltási munkacsoport az, aki kimondja a végleges szót.”

Dr. Sifter Rózsa hozzátette, a kormányhivatalok feladata volt a védelmi bizottsággal karöltve, hogy megszervezzék az idősotthonok és bentlakásos szociális intézmények védőeszközökkel történő ellátását, az ellátottak tesztelését és oltását. A kormánymegbízott elmondta, majdnem teljes a vakcináció ezen a területen: „Nagy eredménynek könyvelem el én is, hogy a mai napig már elértük, hogy majdnem teljes körű a megyében a szociális intézmények, idősotthonok oltottsága. A holnapi napon érjük el majdnem a 100 százalékát annak, hogy az első körös oltást már a második körrel be is fejezzük a megyében, ezekben az intézményekben.”

Az immunizálás gyors ütemben, több célcsoportra kiterjedően halad. A legidősebb korosztályra azért fektet kiemelt hangsúlyt az oltási csoport, mert bár a betegséget bárki elkaphatja, mégis náluk a legmagasabb a kockázati tényező. Az oltási tervben soron következő célcsoportot a védekezésben résztvevő rendvédelmi szervek képezik. A múlt héten az ő oltásuk is megkezdődött.

„Azon vagyok, hogy minden zalai állampolgár, aki erre rászánja magát és amit remélek, hogy minél többen teszik, hogy minél előbb jussanak hozzá. Ezzel kapcsolatban el tudom mondani, hogy már több mint 40 ezer zalai regisztrált megkapta az első oltását és egy negyedük már a második körét is a védőoltásnak” – fejtette ki a kormánymegbízott.

A Zala Megyei Kormányhivatal és az oltási csoport már megkezdte a kapcsolatfelvételt az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő hallgatókkal, hogy szükség esetén működjenek köze az oltások lebonyolításában. A hallgatók már korábban is vállaltak feladatokat a tesztelések során.Zala megye kormánymegbízottja hangsúlyozta, hogy mindenki regisztráljon az oltásra, hiszen így tudják a leghatékonyabban szervezni az immunizációt. Dr. Sifter Rózsa arra kéri az állampolgárokat, éljenek a lehetőséggel, hogy a védőoltás megvédje őket a koronavírustól.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7895-gyors-utemben-halad-az-oltas-zala-megyeben