Harmincketten bérmálkoztak a Kármelben

2021. június 2. (szerda)

A bérmálás a katolikus egyház egyik legnagyobb ünnepe, hiszen ez a fiatalok felnőtté válását jelenti a Szentlélek kegyelme által. A szentséget Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szolgáltatta ki a Kármelita Bazilikában. A szertartáson elhangzott, nagy öröm, hogy a 32 bérmálkozó többsége a Kis Szent Terét Plébánia közösségéhez tartozik.

32-en újították meg keresztségi fogadalmukat a Kármelita Bazilikában. Vasárnap fiatalok és felnőttek közösen részesültek a bérmálás szentségében, amelyet Dr. Márfi Gyula, nyugalmazott veszprémi érsek szolgáltatott ki. A bérmálás során, miközben krizmával megkenik a bérmálkozó fejét, a Szentlélek ajándékait közvetítik számára. A bérmálás a felnőtt keresztény élet mellett való tudatos döntés, elköteleződés és erre Isten válasza: a Szentlélek teljességének befogadása.

„Mindig is katolikus hitben nevelkedtem, de valahogy gyermekkoromban elmaradt ez a bérmálkozás, talán a vizsgahelyzettől féltem. Aztán ahogy felnőttem, jobban megértettem, megismertem ennek a lényegét, hogy számunkra, keresztényeknek ez egy ajándék, meg egyfajta érettség arra, hogy jó keresztények legyünk.” – mondta egy bérmálkozó, Papp Mónika.

A bérmálkozás nagykorúvá válást jelent, azt, hogy a bérmálkozó fokozatosan elsajátítja és tudatosan éli a keresztény életmódot. Az első bérmálás pünkösdkor volt, amikor az apostolok megkapták a Szentlelket. A bérmálás a keresztény nagykorúság, a személyes döntés szentsége, amelyet csak olyan korban szabad kiszolgáltatni, amelyben valaki képes éretten dönteni Krisztus és az Egyház mellett. A bérmálás minden egyházkerület életében nagy ünnep.

„Az egyházi ünnepek mellett az egyházközösség legnagyobb ünnepe a bérmálás szentségének kiszolgáltatása. Hiszen ilyenkor a fiataljaink úgymond nagykorúvá válnak, hiszen a bérmálást úgy is nevezzük, hogy beavatás a felnőtté válásba a Szentlélek kegyelme által. Nagyon nagy öröm számunkra, hiszen harminckét fiatal részesül ma a bérmálás szentségében.” – tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A bérmálás szentségét a Szentháromság vasárnapján szolgáltatták ki Keszthelyen. Prédikációjában Dr. Márfi Gyula kifejtette, Jézus a láthatatlan Atyaisten képmása a két fenséget pedig a Szentlélek köti össze. Az a Szentlélek, amely átadja kegyelmi ajándékait, a hitet, a reményt és a szeretetet a bérmálkozóknak és mindazt, amire az egyénnek szüksége van.

„A Szentlélekről most lehet úgy beszélni, mint aki nem csak az Atyát és a Fiút köti egybe, hanem mindannyiunkat. A Szentháromságról azért is jó beszélni, mert annak ellenére, hogy több milliárd ember él a földön, rengeteg a magányos ember most, mert Isten nélkül, isteni háromságközösség nélkül nincs közösség itt a Földön.” – emelte kia nyugalmazott veszprémi érsek.

A Kármelita Bazilikában Dr. Dublecz Károly a plébánia képviselőtestületének világi elnöke is köszöntötte a bérmálkozókat. Elmondta, a jelenlegi bizonytalan helyzetben nagy áldás, hogy a fiatalok fogadalmukkal teljes jogú tagjaivá válnak a katolikus egyháznak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8095-harmincketten-bermalkoztak-a-karmelben