Hosszabb nyitvatartással várják a temetőkben a látogatókat

2020. október 31. (szombat)

Már az elmúlt hosszú hét végén is tapasztalható volt, hogy megnőtt a temetőknél a forgalom. A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek. A temetők hosszabb ideig lesznek nyitva és útlezárásra is kell számítani Keszthelyen.

A temetőkben hétköznapokon is nagyobb a forgalom ilyenkor, mint az év többi napjain. A hozzátartozók gondozzák a sírokat, a fenntartók a sírkerteket. A korábbi hulladékot már elszállították, tiszták a temetők. A lehullott falevelet folyamatosan gyűjteni kell. Néhány síremléken már koszorú és friss virág, leégett gyertyák. A távol élő hozzátartozók az októberi hosszú hét végén már ellátogattak szeretteik sírjához. Mindenszentek és a halottak napja miatt megnőtt a forgalom a temetőknél. A már kialakult gyakorlatnak megfelelően a temetői rend fenntartásában a következő napokban hosszabbított nyitvatartással várják a temetőbe látogatókat.

„Ahogy az elmúlt években is, október 21-től november 2-ig reggel 7-től este 8-ig tartanak nyitva a temetők. 23-tól viszont ügyeletet is tartunk, tehát itt találkozhatnak a látogatók kollégával, akik segítségükre tudnak lenni. Felhívnánk a temető látogatók figyelmét, hogy a távolságot tartsák be itt is, bár maszk viselése – mivel szabadtéren vagyunk – nem kötelező.”– adott tájékoztatást Kisantal Ferencné, a VÜZ Nonprofit Kft. temetkezési ágazatvezetője.

A zavartalan megemlékezés és a baleset megelőzése érdekében a közlekedők természetesen – elsősorban a temetők környékén és az odavezető utakon – nagyobb rendőri jelenlétre és forgalomi rend változásra is számíthatnak.

„Útlezárásokra a Keszthelyi Rendőrkapitányság területén egyetlen egy helyszínen kell számítani. Az Keszthelyen az Új temetőnél lesz. A forgalom korlátozás, a forgalmi rend változás úgy fog kinézni, hogy a 71.számú főútvonalról lehet megközelíteni az Új temetőt. „Egyirányúsátásra” kerül a forgalom a Hévízi út irányába. Így megkérnénk az idelátogató lakosságot,kegyeletüket lerovó embereket,hogy a körforgalom irányából közelítsék meg a köztemetőt. Kollégáink kint fogják segíteni a forgalmat,folyamatos rendőri jelenlét lesz ott kint.”– mondta el Dákai Gergő, rendőr őrnagy, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője.

A rendőrség arra is felhívja a temetőkbe látogatók figyelmét, hogy járművet gondosan zárjuk be, és győződjünk meg arról, hogy nem hagytunk-e az utastérben látható helyen bármilyen értéket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7540-hosszabb-nyitvatartassal-varjak-a-temetokben-a-latogatokat