Idén is lesz Strandkönyvtár

2019. június 29. (szombat)

Július 15-től egy hónapra bezár a Fejér György Városi Könyvtár. Az olvasóknak azonban nem kell lemondaniuk a szolgáltatásról, hiszen keszthelyi Városi Strandon találhatják majd meg az intézmény dolgozóit, akik ebben az évben is több száz könyvvel költöznek le a Balaton partra. A köteteket kaució ellenében kölcsönözhetik ki az érdeklődők.

Már pakolják össze a könyveket a könyvtár dolgozói. Ezekben a ládákban szállítják le két hét múlva a köteteket a Városi Strandra. A strandkönyvtár nevű szolgáltatás 11 éve nagyon sikeres. Több mint 60 féle folyóirat és 400-450 könyv közül válogathatnak majd az olvasni vágyók.

„A könyvekben inkább a best-sellerek, az ifjúsági regények, a gyerekeknek szóló kis leporellók és a rajzolási lehetőséggel bíró kis füzetecskék, színezők, valamint a rejtvényújságok nagyon népszerűek. Hát amit szeretünk mi is a strandok végezni és kicsit kulturálódni. Természetesen viszünk le némely szakkönyvet is. Ez inkább a történelmi könyvek, az útikönyvek és az életrajzokból tevődik.” – mondta el Pappné Beke Judit.

Az igazgatónő hozzátette, amennyiben a kínálatban valami nem szerepel, igény szerint másnapra szívesen pótolják. A tíz év alatt mért statisztika alapján átlagosan 3000 strandoló veszi igénybe a strandkönyvtár szolgáltatásait évente. A könyveket és folyóiratokat kaucióval lehet elvinni, melynek teljes összegét visszakapják a vendégek. Olvasójegyre sincs szükség, személyigazolvány alapján kérnek adatokat a könyvtárosok. Az elmúlt 10 év alatt soha nem veszett el egy könyv sem, mindegyik ha egy kis csúszással is, de visszakerült az intézményhez. A könyvtári szolgáltatás mellett a gyerekekre is gondolnak a szervezők.

„A gyerekekkel a kedves kollégáim nagyon szívesen foglalkoznak, tehát egy kis animációs feladatot is betöltünk, mert rajzolási lehetőség van táblára, papírra, illetve annak az épületnek az oldalára felrakott kartonpapírra, amit már tavaly megkaptunk a Városüzemeltetési Kft-től.”

A strandkönyvtáron angol, német és orosz nyelvű kötetek is megtalálhatóak lesznek. Ezek a „Neked mennyit ér?” programon belül akár meg is vásárolhatóak, de ugyanúgy kikölcsönözhetők, mint a beleltározott könyvek. A szolgáltatás július 15-től augusztus 18-ig lesz elérhető.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6169-iden-is-lesz-strandkonyvtar?fbclid=IwAR3_eaIth1hLwnUdpxj-2cIxt2v1C-AY8Ink3v20_LyiFLyloQijMXeJbDM