Időutazás és kockajátszóház

2019. szeptember 24. (kedd)

A fenékpusztai római erdőbe hívta időutazásra közönségét a Balatoni Múzeum. A kulturális örökség napjai keretében két napon át tárlatvezetéseket tartottak a régészek az egy hete megnyílt Castrum Virtuale kiállításon. A programot kockajátszóház is színesítette, ahol akár egy római erődöt is felépíthettek a gyerekek.
A Castrum Virtuale kiállítás makettek és háromdimenziós rekonstrukciók segítségével mutatja be a fenékpusztai, késő ókori erődöt. Tárlatvezetés segítségével hívta időutazásra az érdeklődőket a Balatoni Múzeum. A programot a kulturális örökség napjai keretében szervezte meg az intézmény.

Klinger László régész: „Maga a kezdeményezés 1984-ben indult Franciaországban műemlékek nyitott napjaként. Az volt a cél, hogy olyan épületeket is megnyissanak a nagyközönség előtt, amik egyébként évközben zárva vannak műemlék lakóházakat, ipari épületeket. Magyarország 1999-ban csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, a Balatoni Múzeum 2006 óta része ennek a programsorozatnak.”

A programnak köszönhetően, két napon át ingyenesen tekinthették meg a látogatók a különleges kiállítást. A tárlat április 25-től a heidelbergi egyetemen volt látható, most bővített tartalommal tekintheti meg Keszthelyen a közönség. Az erőd és a hozzá tartozó épületek rekonstrukciói mellett a tárlat azt is megmutatja, hogy milyen elképzelések vannak egy régészeti park kialakítására a máig beépítetlen területen.

A kulturális örökség napjai keretében kockajátszóházba várták a fiatalabbakat. A gyerekeknek lehetősége volt, akár arra is, hogy felépítsenek egy római erődöt.

„Amikor bejöttem, ott volt kivetítve az erődítmény és azt próbálom megcsinálni. Jól haladok, csak itt ezt meg kell erősíteni fönn, de mindjárt készen vagyok vele” – mondta az építkezés közben Varga Máté.

A hétvégi három tárlatvezetés és a kockajátszóház mellett a Keszthelyi Városvédő Egyesület is előadásokkal várta a múzeum közönségét. A „Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben” című kiállítás 2020 márciusáig látható a Balatoni Múzeumban.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6423-idoutazas-es-kockajatszohaz?fbclid=IwAR0M-t0PlHLcJUZGZWrhofh117y4rsdwSIv2z3_qtZyc33C5cVCv5LTb4po