Ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt a keszthelyiek

2021. augusztus 26. (csütörtök)

7 hétvégén át nyújtott ingyenes szűrővizsgálatot a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság. Az Egészségségpart program során általános, bőrgyógyászati és fogászati szűrésen vehettek részt az érdeklődők, valamint testösszetétel vizsgálatot is készíttethettek. A programsorozat utolsó helyszíne Keszthely volt, ahol mintegy 500-an vették igénybe az ingyenes szolgáltatásokat.

A helyes fogmosási technikát is bemutatták az Egészségpart keszthelyi rendezvényén a szakorvosok és önkéntes orvostanhallgatók. Ezek mellett felhívták a figyelmet a megfelelő szájhigiénia fontosságára is. A szűrőbuszokon három különböző szolgáltatást lehetett igénybe venni. Az általános vizsgálat során EKG, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint mérésen is részt vehettek az érdeklődők

„Én nagyon köszönöm ezt a lehetőséget. Az, hogy törődnek velem, már azt is megköszönöm. És ennyiféle módon van a vizsgálatokra lehetőség. Tehát ez nagyon jó. Már többön részt vettem.” – mondta el Baloghné Betti.

A bőrgyógyászati vizsgálaton az anyajegyeket nézték meg a szakorvosok. E mellett felhívták a figyelmet a bőrvédelemre. Egy magyar fejlesztésű, ingyenes telefonos applikációt, az EMDEE Bőr-t is bemutattak az érdeklődőknek.

„Az applikáció lényege, hogy az ember a saját bőrén amit lát anyajegyeket, azokat a saját mobiljával le tudja fotózni. Ezeket a képeket fel tudja küldeni az applikációnak a felhőbe és az applikáció mond róla egy véleményt másodperceken belül.” – ismertette Profeszzor Dr. Sárdy Miklós a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára.

A szűrőprogram sorozat hét hétvégén át tartott Balaton-parti településeken. Veszprém, Balatonakarattya, Balatonfüred, Balatonalmádi, Csopak és Gyenesdiás után Keszthely volt az utolsó helyszín. A szervezők célja az volt, hogy minél közelebb kerüljenek a lakossághoz ezzel a hiánypótló programmal.

„Elsődleges célja a lakosságnak, illetve a Balaton környékén nyaralóknak az egészségesebb életmódra és a szűrésre való ösztönzése volt. Egyfajta egészségügyi vándortáborként működött ez az Egészségpart elnevezésű program.” – emelte ki Joó Tamás a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnökhelyettese.

Keszthely önkormányzata is pozitívan fogadta a kezdeményezést. Dósa Zsolt képviselő elmondta, azért is örültek a lehetőségnek, mert bárki számára nyitott volt. A szűrések sokat segíthetnek, mivel sok esetben megelőzni könnyebb egy betegséget, mint kigyógyulni belőle.

„Azt hiszem, hogy az emberek látták a COVID-helyzet után, hogy azok az emberek, akiknek valamilyen krónikus betegségük van, sokkal kiszolgáltatottabbak ezen időszakban is. Azt hiszem, hogy egy nagyon jó helyszínt találtunk, hiszen mögöttünk a Balaton csodálatos természetvédelmi táj, egy nagyon forgalmas kerékpárút.”

A szűrőprogramon Keszthelyen mintegy 500-an vettek részt. A programsorozat hét helyszínén összesen 1556-an vették igénybe az ingyenes szolgáltatásokat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8347-ingyenes-szurovizsgalatokon-vehettek-reszt-a-keszthelyiek