Irány a fedélzet!

2019. június 9. (vasárnap)

A vitorlázás nem egyszerű sport, hanem életérzés – vallják a Keszthelyi Yacht Club tagjai. Az egyesület ezért idén is csatlakozott a Magyar Vitorlás Szövetség Go Boating elnevezésű programjához. A csütörtöki esemény keretében iskolásokkal ismertették meg a sportág alapjait. Az idén 140 éves fennállását ünneplő Keszthelyi Yacht Club nyílt napján három intézmény mintegy 50 tanulója vett részt.
A Magyar Vitorlás Szövetség Go Boating elnevezésű rendezvénye öt éve indult el. Országszerte nyílt napok keretében ismertetik meg a hajózható, vitorlázható vizeinkkel az iskolásokat.

Vitorla nélkül, evezővel szállhattak az un. optimist hajókra a gyerekek, de nagyobb méretű vitorlások fedélzetén is élvezhették a Balatont a résztvevők. A KYC kezdeményezője és kezdetek óta résztvevője is az országos programnak. Céljuk, hogy élményekkel ajándékozzák meg a fiatalokat, amiktől, ha nem is vitorlázó, de vizet szerető emberek lehetnek.

„Nem egy egyszerű sporttevékenységnek érezzük és gondoljuk ezt, hanem sokkal inkább egy életformának, ami nagyon fontos, hogy a gyerekek közelébe is kerüljön, ha már csak arra gondolunk, hogy szeretnénk, hogy ezek a gyerekek itt maradjanak a térségben, itt legyenek vállalkozók, itt járuljanak hozzá a térség szellemi és gazdasági gyarapodáshoz, akkor a legfontosabb, hogy megismertessük ezt a nagyszerű lehetőséget” – nyilatkozta Buzás Attila, a keszthelyi program szervezője.

Az idei éve különleges a KYC-nek. 140 évvel ezelőtt alakult meg jogelődjük, a Keszthelyi Korcsolyázó és Csónakázó Egylet. Az évforduló alkalmából a Balaton második legidősebb sportegyesülete június 29-én kis- és nagyhajós vitorlásversenyt rendez a Keszthelyi-öbölben.

Tompos Kálmán elnök: „Minden egyes Keszthelyi-öbölben levő kikötő elé kiteszünk egy bóját, Gyenesbe Vonyarcon, Györökön. Végigjárjuk az összes kikötőt és visszafordulva a meteorológiai oszlopot, ami kinn van az öböl közepén, azt megkerülve lesz a befutó. Gyakorlatilag teszünk egy tiszteletkört itt a Keszthelyi-öbölben és bízunk benne, hogy a Keszthelyi-öböl egyesületeiből, illetve kikötőiből szép számmal fognak jelentkezni erre a versenyre.”

Az alapítás napján a verseny mellett, a két világháború közötti időszak vitorlázását bemutató fotókiállítást nyitnak meg és emléktáblát is avatnak.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6111-irany-a-fedelzet-?fbclid=IwAR0jPWbjxVVvLeD3tKVe-m8IdUkaN5HBBlg5Ee0-Eful3Wacbtral32QNLE