Játszva hívták fel a gyerekek figyelmét a környezetvédelemre

2019. november 20. (szerda)

Ezen a héten zajlik az Európai Hulladékcsökkentési Hét. Magyarországon is több település szervez programokat az eseménnyel kapcsolatban, így Keszthely is. A Városi Gyermekkönyvtárban játékos feladatokkal és tanulságos mesével készültek a szervezők az alsó tagozatos diákoknak.
A környezetvédelemmel kapcsolatos játékos feladatokat kellett megoldaniuk az Életfa Iskola második osztályos tanulóinak. Szókirakó, betűkereső és memóriajáték is szerepelt a megoldandó rejtvények között. A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozást, gyors, ügyes és kreatív válaszokat adtak a megfejtendő kérdésekre. Többek érveltek azzal, hogy sokat tehetünk a természetért a közlekedés reformálásával. Bámer Bálint szerint az autók számát kellene csökkenteni.

A környezetvédelem témaköre már az óvodásoknál is megjelenik, így nem volt ismeretlen a kisiskolások számára sem. A tanterv része, hogy folyamatosan ismertessék már kiskorban, hogy mi lehet annak a következménye, ha nem fordítunk elegendő figyelmet a természetünk megóvására. Capári Levente ismertette, problémát okoz az élőlények kipusztulása.

Ezen a héten kezdődött a Zalai Gyermekkönyv Hetek is, így a foglalkozáson meghallgathatták a gyerekek Shel Silverstein: A jóságos fa című meséjét is. A mű egy kedves, de szívfacsaró történet által tanít, mely a barátságról, az önzetlenségről és többek között a környezetvédelemről is szól. Magyar Szilvia ezért is választotta ezt a művet, hogy a két eseményt összekapcsolja. A gyermekkönyvtárban többször szerveznek hasonló programokat, elsősorban az alsó tagozatos gyerekeknek.

„Nagyon aktívak a gyerekek, nagyon szeretek velük játékosan foglalkozni és nagyon szeretem a gondolatokat, amelyeket megfogalmaznak ilyenkor.” – mondta el a könyvtáros.

Az Eurostat statisztikái szerint kontinensünkön évente több mint 2500 millió tonna hulladék keletkezik, ez a szám pedig folyamatosan növekszik. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja, hogy a programban résztvevő olyan eseményeket szervezzenek, mellyel felhívják a figyelmet arra, hogy nyitott szemmel fedezzük fel saját és környezetünk lehetőségeit a hulladékok keletkezésének megelőzésére.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6597-jatszva-hivtak-fel-a-gyerekek-figyelmet-a-kornyezetvedelemre?fbclid=IwAR0Ng8pXnFAx05mwq86EM_LftZVjKlJCxlQEcl74vkYeVBQEz5wp5FberVQ