Jó minőségű a magyar vetőburgonya

2024. június 27. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

22. alkalommal tartották meg az Országos Burgonya Növényvédelmi-, Tápanyag-gazdálkodási- és Fajtabemutatót Keszthelyen. A MATE Agrárcsoport Kft. Burgonyakutatási Központ célja, hogy minél minőségibb, ellenállóbb fajtákkal lássa el a gazdálkodókat. A programon mezőgazdasági kitelepülők is részt vettek.

A burgonyaföldön szállt fel a drón. Vízzel töltötték fel az eszközt a bemutatóra, mellyel azt illusztrálták, hogyan tud hatékonyan permetezni. Ezt a programot minden évben nagy érdeklődés kíséri. A résztvevők szemügyre vehették a szántóföldi burgonyatáblákat, feltehették a fajtákkal kapcsolatos kérdéseiket. Keszthelyen mintegy 25 hektáron termelnek vetőgumót, ezt a jövőben 35-40 hektárra szeretnék bővíteni.

„A minőségi és a mennyiségi javításhoz gyakorlatilag arra van szükség, hogy felélesszük azt az öntözőrendszert, ami most már 16 év óta sajnos kihasználatlanul áll, mert a felszíni vízkiviteli művet át kellene állítani fúrt kutas rendszerre és erre sajnos senkinek nem volt pénze meg szándéka az elmúlt években. Most ígéretünk van rá, hogy állami támogatásra pályázunk majd és megvalósítjuk az öntözőrendszert. Így időben fogunk tudni betakarítani, időben el tudjuk érni, hogy jó legyen a gyomirtásunk, megöntözve működnek a gyomirtószerek sokkal jobban, mennyiségi javulást is várunk nyilván az öntözéstől.” – mondta el Dr. Polgár Zsolt egyetemi tanár, burgonyanemesítő.

A keszthelyi fajták közül a legsikeresebbek a Balatoni rózsa, a Botond, a Démon, a Hópehely, a Katica és a Basa. A Balatoni sárga elnevezésű a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet forgalomba. A bemutatóra külföldről is érkeztek.

„Elkísérek egy gazdát Muraközből, Horvátországból jön, segítek neki tolmácsolni. Én otthon egy zalai falusi ember vagyok, aki ugyancsak termel krumplit, de csak saját házi célra. Úgyhogy ezt a gazdát elkísértem, aki nagybani termelő és Horvátországból jár ide rendszeresen vetőmagburgonyáért, azt vásárolja és termeli és eddig nagyon jól meg van vele elégedve. Úgyhogy kiváló fajták a magyar fajták.” – véli Kardos Gyula.

A Burgonyakutatási Központ idén január elsejétől a MATE Agrárcsoport Kft.-n belül tevékenykedik. Az átszervezés az egyetemtől indult, egy cégcsoportba rendezte a termeléssel foglalkozó cégeit és telephelyeit.

„Az egyetemmel együttműködve továbbra is folytatjuk a nemesítési programokat termékcsoportokra fejlesztve, termékfejlesztésekre fókuszálva. Figyelve a piaci igényekre, a fogyasztói igényekre. És szeretnénk termőterületet növelni. Így már most gyakorlatilag a meglévő 30 hektáros keszthelyi területünk földuzzadhat akár 3000 hektárra is. Nyilván nem mind a 3000 hektáron burgonyát szeretnénk előállítani, de több lehetőség nyílt a burgonya, mint növény előtt is így az Agrárcsoportban.” – ismertette Lajtos Ágnes, a MATE Agrárcsoport Kft. operatív igazgatója.

A burgonya fontos növény a magyar agráriumban. Sokféle felhasználhatósága miatt szívesen vásárolnak belőle, így a gazdálkodóknak is megéri termelni. A hazai fajták sokkal ellenállóbbak, így érdemes a szakemberek szerint ezekből választaniuk. A gazdálkodók idén jó termésre számítanak. Ha az időjárási körülmények is megfelelőek lesznek, akár 3 hét múlva megkezdődhet a betakarítás.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek