Jubilált a Természetgyógyász nap

2019. november 12. (kedd)

Tizedik alkalommal rendeztek Természetgyógyász napot a Balaton Színházban. A program célkitűzése, hogy megismertesse Keszthelyen és környékén működő természetgyógyászokat a közönséggel. A programon számos mozgásformát is ki lehetett próbálni, a kiállítóknál pedig kóstolási lehetőség is volt.
A Természetgyógyász nap kezdeti célja az volt, hogy megismertessék az érdeklődőket a város és a térség természetgyógyászaival és az alternatív mozgásformákkal. Az aktuális irányzatokhoz idomulnak mindig a szervezők.

Csengei Ágota, a szervező művelődési központ igazgatója: „A visszajelzések alapján úgy gondolom, hogy van létjogosultsága ennek a rendezvénynek. Mindig olyan előadókat próbálunk megkeresni, akikre az adott évben, valami miatt különösen nagy figyelem fordul feléjük.”

Kitiltása előtt, körülbelül 100 évvel ezelőtt a gyógynövények királya volt a kender – mondta előadásában Mörk László. A természetgyógyász kiemelte, a gyógyszerek 80 százalékának a kenderolaj volt az alapja. Hozzátette, ez a készítmény olyan tartalommal rendelkezik, amivel az emberi szervezet számára kimeríthetetlen lehetőséget biztosít.

„Civilizációs egyik ilyen betegség például az Alzheimer-kór, vagy éppen a Parkinson-kór az idősebb korban, vagy a fiataloknak a tanulási nehézségek, vagy a hiperaktív gyerekek. Ezzel az olajjal ezeket mind meg lehetne előzni. Tulajdonképpen nem gyógyszerként, hanem élelmiszerként aposztrofáljuk az olajat is” – mondta a természetgyógyász.

Egy különleges mozgásformával is megismerkedhettek az érdeklődők. A Mediball egy kínai eredetű, a tai chi mozdulataiból kialakult mozgásforma. A két ütővel és labdával zajló páros játék a testet és a lelket is megmozgatja.

Bartunek Zoltán Mediball oktató: „Végig egy szinkronban vagyok magammal, a környezettel, a térrel és ezáltal egy kiterjesztett tudtaállapotban tudom ezt úgy megvalósítani, hogy helyes legyen.”

Az előadások és mozgásformák mellett számos kiállító várta az érdeklődőket egész nap a Balaton Színházban. Helyi termelők kínálták portékájukat és lehetőség volt állapotfelmérésekre is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6574-jubilalt-a-termeszetgyogyasz-nap?fbclid=IwAR3p5wEKlAoIhVCnbFcUPPlNZZowf9V2-H7JKWRKWZgEdUgXpLjFCqgrKbU