Jubileumi Táncpanoráma

2022. szeptember 13. (kedd)

Négy napon át a tánc kapta a főszerepet Keszthely kulturális életében. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös szervezésében nagy sikerű gyermek előadással, kortárs és néptánc produkcióval zajlott a Táncpanoráma .

Keszthelyen a táncnak és táncművészetnek régóta hagyománya van. A Táncpanoráma is azt erősíti, hogy a mindennapjaink része legyen ez a művészeti ág. A tánc a lélek rejtett nyelve, fontos a város vezetésének is, hogy minél több program legyen a településen. A Pécsi Balett Carmen című előadása után, Manninger Jenő polgármester elismerést adott át társulatnak. „Keszthelyen jó hagyományai vannak a jó minőségű előadásoknak. Ez egy nemzetközi szintű Táncpanoráma, azt lehet mondani. Olyan eladók vannak, amelyek bárhol az országban, sőt Európában megállják a helyüket. Én örülök neki, hogy ilyen érdeklődés van, és ez is csak megerősíti, hogy tovább kell csinálni.” – mondta Manninger Jenő polgármester.

A fesztivál program második napján a Duda Éva Társulat Ramazuri című látványos kortárs előadását élvezhette a közönség. Az élő zenével kísért, speciális eszközök újszerűsége mellett a szellemes koreográfiákban a humor és a dráma egyaránt megjelent a színpadon.” Az volt az én szándékom, amikor ezt az előadást létrehoztam, hogy a Covid ideje alatt olyan sokan olyan nehéz helyzetbe kerültünk a világon, és azt éreztem ha most valami alkotást elkezdünk, annak mindenképp nagyon pozitívnak, nagyon életigenlőnek, derűsnek, kedvesnek, feltöltőnek kell lennie. Úgyhogy evvel a szándékkal fogtam bele és egy ilyen vagány címet adtunk neki, hogy Ramazuri, amiben van egy kis felfordulás, egy kis cirkusz, egy kis rumli.”- mondta el a társulat vezetője, Duda Éva.

A záró előadáson Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója köszönte meg a két évtizedes együttműködést.

A 20. Táncpanorámán a Magyar Állami Népi Együttes a premiert követően Keszthelyen mutatta be Ünnep című műsorát fergeteges előadásban, amelyben a Kárpát-medencében élő magyarság tradicionális kultúrája elevenedett meg egy régi mesén keresztül.”Mindenféle ünnep van a világunkban és itt most nem csak a hagyományunkban, tradíciókban ránk öröklött ünnepekre gondolok, hanem az állami ünnepekre, vagy az egyházi ünnepekre és ezek közül jó néhányat idézünk meg ebben az előadásban. Nem törekszünk teljességre. Szubjektív a válogatás.”- adott tájékoztatást Mihályi Gábor az együttes vezetője.

A Táncpanoráma zárásaként Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere nyitotta meg a Balaton Színházban azt a kiállítást, ami az 1952 alakult Magyar Állami Népi Együttes életét mutatja be. A kiállítás október 9-ig látogatható.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9558-jubileumi-tancpanorama