Kedvezően alakult a Balaton vízminősége

2023. szeptember 20. (szerda)
KesztHelyi identitás

Szerencsés éve volt a Balatonnak a vízminőség szempontjából. Nem volt algavirágzás a tavon – erről számoltak be a Balatoni Szövetség keszthelyi elnökségi ülésén. A tó menti önkormányzatokat tömörítő társaság szorgalmazza a jelenleg is zajló kutatásokat és a mederkotrást.

2023 nyarán kedvezően alakult a Balaton vízminősége. A tó nyíltvizében sem az algák mennyisége, sem az összetétele nem volt kifogásolható. Tartós meleg, szélcsend és tápanyag, azaz foszfor kell az algák elszaporodásához. Ezek együttesen nem léptek fel a magyar tengernél. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint idén még partközeli, úgynevezett lokális algavirágzások sem fordultak elő.

A Balatoni Szövetség elnökségének összegezte az idei tapasztalatokat a Limnológiai Kutatóintézet munkatársa. Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs azt is elmondta, hogy jelenleg is kutatják az algavirágzást, elsősorban, hogy az üledékben mi történik: „Elsősorban azt a kérdéskört szeretnénk most körbe járni, hogy melyek azok a fizikai és kémiai körülmények, amelynek hatására a belső terhelés megjelenhet, tehát a tó üledékéből foszfor szabadulhat fel és kerülhet a vízoszlopba és ezáltal előidézheti az algák szaporodását.”

A szövetség elnöksége számos kérdést és észrevételt intézett a témában. A 2019-es algavirágzás ugyanis rávilágított arra, hogy egy ilyen burjánzás könnyen tönkreteheti az idegenforgalomból élő települések szezonját.

„Azt kértük és olyan döntést hoztunk, hogy próbáljunk meg lobbizni annak érdekében, hogy mind a kutatásokra, mind pedig ennek következménye és általunk fontosnak vélt kotrásra folyamatosan legyen pénz, amivel meg tudjuk őrizni a Balatonnak vízhasználatának a minőségét” – nyilatkozta Lombár Gábor, a BSz elnöke.

Az algavirágzás kapcsán felmerült a mederkotrás témája. A polgármesterek szorgalmazzák az iszap eltávolítását. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint.

Manninger Jenő társelnök, Keszthely polgármestere: „Mi szeretnénk mindent megtenni, hogy még a kisebb partközeli, lokális algák se jelenjenek meg. Mi mindenképpen szükségesnek tartjuk, mi Balaton-parti polgármesterek, főleg a Keszthelyi-öbölben, hogy a Balaton-parti kotrásokat indítsák meg. A strandok és a part közelében mindenképpen szükség lenen kotrásra. Ezt hála Istennek már nem ellenzik tudományosan, még akkor is, ha az alga nem csak ettől függ.”

Az elnökségi ülésen tárgyalták a Balatoni Szövetség idei rendezvényeit is. Lombár Gábor elnök szerint az Év balatoni háza pályázat és a Balatoni borok versenye is egyre népszerűbb, mindkét elismerésnek rangja van a szakmában. Idén jubilált a Kék Hullám Zászló minősítés. 20 éve értékelik és viszik a balatoni strandok jó hírét ezzel a programmal. A Balatoni Szövetség vezetése szerint ezek a lényegét mutatják meg a Balatonnak, hogy milyen értékei vannak a tónak és hogy ezeket hogyan próbálják megőrizni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek