Kérdőív az állatok védelméért

2021. február 19. (péntek)

Minden állat védelmet igényel. Nap, mint nap felhívják a szakemberek a figyelmet arra, hogy kis kedvencünkkel sokkal többet foglalkozzunk, valódi igényeiket tanuljuk meg kezelni, törődjünk velük, figyeljünk rájuk. De a haszonállatok védelme is ugyanolyan fontos. Sajnos a bántalmazásukról szóló hírek sem ritkák. Éppen ezért a magyar kormány február 7-én online kérdőívet indított, melyben mindenki elmondhatja, mi a véleménye az állatvédelem kérdéseiről, szabályozásáról.

Hazánkban közel 200 állatvédelemmel foglalkozó menhely, szervezet van. Sok a munkájuk az emberi mulasztás, felelőtlenség miatt, pedig a magyar állatvédelmi törvény is megfogalmazza, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége. Gyakran tapasztaljuk, halljuk, hogy bántalmazzák vagy kidobják az állatokat. Számos olyan pont van az állatvédelemmel, állatokkal kapcsolatos jogszabályokban, amelyeket szigorítani, modernizálni kell. Az állatvédők évtizedek óta dolgoznak a szigorítások bevezetéséért.

„Évente különböző fórumokon próbálok benyújtani anyagokat, javaslatokat, módosítási terveket. Volt amit egyedileg, volt amit nagy csapatban, több szervezettel, összefogásban. Most úgy érezzük, végre itt van a pillanat, mikor minden szándék és akarat összekapcsolódhat és meg van mind a jogalkotók mind pedig a joggyakorlók részéről az állatokkal, állatvédelemmel kapcsolatos rendelkezések, végre megfelelő helyre kerüljenek, megfelelő módon átalakításra kerüljenek.”- adott tájékoztatást Schneider Kinga,a Noé Állatmenhely Alapítvány szóvivője.

Állatvédelem kérdésében társadalmi párbeszéd indult a Magyar Kormány részéről. Online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét. A Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehatásáért hazánkban először neveztek ki felelős miniszteri biztost, Ovádi Péter személyében.

„Van feladatunk és ki is tűztünk egy célt magunk elé. A célunk nem más, mint öt éven belül Európa vezető országaiba legyünk állatvédelem területén is. Ebben rengeteg munkára van szükségünk. Meghatároztuk azokat a kitörési pontokat, amelyeket mindenképpen ehhez el kell végeznünk. Ilyen például az ivartalanítási program országos kiterjesztése, hiszen nagyon nagy problémát jelent a kóborállomány száma, s az ivartalanítási programmal tudunk tenni ellene.”- mondta Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Ez már Keszthely Város Ebrendészeti Telepe. Az öt éve működő telepen mindig van kutya, felelőtlen vagy kegyetlen gazdák egykori kedvencei. Kalmár Gábor telepvezető szerint is szükség van a szigorításokra. Az online kérdőív kitöltésével beküldött lakossági vélemények nagy segítséget jelenthetnek a szabályok módosításában. Olyan nemzeti állatvédelmi program kerülhet a kormány elé, amely mögött nagy társadalmi összefogás van.

„Én is kitöltöttem természetesen, legalább figyelemfelkeltésnek persze nagyon jó a dolog, egyébként nem tudom mi lesz majd a végkifejlete a dolognak. Szigorítások lesznek, az persze jó. Egy nagyon fontos tétel van benne, azt hadd említsem meg, a haszonállatokról szóló, hogy haszonállatoknak hoznának létre menhelyeket, mert ez nálunk is tapasztalat volt. Itt Keszthelyen és a környéken is volt, hogy marhákat kellett úgymond elkobozni, pónilovat kellett elvenni, birkát kellett elvenni, öszvért kellett elvenni itt a környéken. Gyakorlatilag, ha nincs baráti ismeretség vagy nincs, olyan területünk ahová ezeket az állatokat el tudjuk tenni, vagy magunk el tudjuk tenni, akkor ez Magyarországon nincs megoldva.”- mondta el Kalmár Gábor Keszthely Város Ebrendészeti Telepének vezetője.

A felelős állattartásra és a jogszabályi környezetre vonatkozó 13 kérdésből álló online kérdőívet eddig 170 ezren töltötték ki. Március 7-ig várják a lakosság válaszát az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7832-kerdoiv-az-allatok-vedelmeert