Keszthely-Kenese Szóló

2022. június 22. (szerda)

Szólóvitorlázóknak rendeztek versenyt a Balatonon. A Keszthely-Kenese versenyt a 8 és a 10 méteres nyitott kategóriájú hajóknak szólt. A megmérettetést Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó szervezt

Reggel 8-kor Keszthelyről startoltak el a hajók. A verseny célja, hogy lehetőséget biztosítson a vitorlázó technika és a taktikai tudás megmérésére. A megmérettetést nehezítette, hogy nagyon gyenge szél volt. A 10 darab 8 méteres és a 6 darab 10 méteres nyitott kategóriás jármű lassan tudott haladni. A szólóvitorlázást nehezíti, hogy nincs legénység, így a kormányos csak magára számíthat.

„Mindent magának kell csinálnia. Magának kell az összes vitorlaműveletet csinálnia, felhúzni, lehúzni, idehúzni, odahúzni. Az összes manővert, magának kell meghoznia a döntéseket és mindenre egyedül van. Ez erény, kihívás és nehézség is egyben. De ugyanakkor szépség is, én mindig is szerettem a szólóversenyzést, mert az ember magára számíthat és az történik, amit ő csinál, tehát ez igazi egyéni megmérettetés.” – mondta el Fa Nándor szervező, hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó.

A versenyt 20 éve minden évben megrendezik. A szervezők elmondták, ilyen sima vízzel még nem találkoztak korábban. A megmérettetés az utolsó futama volt a 8 métereseknek szánt flottabajnokságnak. Az első hajó 21 óra 38 perckor ért Balatonkenesére, melyet 16 perc múlva követett a második. A 10 méteresek közül az első 22 óra 44-kor ért célba.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9272-keszthelykenese-szolo