Keszthelyen adott koncertet egy japán gyermekkórus

2024. március 28. (csütörtök)

Japán napot szervezett az Életfa Általános Iskola a Balaton Színházban. Az esemény apropóját az adta, hogy Keszthelyre látogatott a japán Little Singers gyermekkórus. A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A hagyományos japán ételt, a sushi-t is megkóstolhatták az érdeklődők. Emellett számos más finomságot is kínáltak nekik, hogy minél több ízzel megismerkedhessenek. Japán teát is lehetett fogyasztani, ennek is nagy volt a keletje. Volt olyan, aki a gasztronómia miatt is szereti a keleti országot.

„Nekem tetszenek az ételeik, nagyon tetszenek a tradicionális ruháik, a sportjaik, ilyesmik.” – osztotta meg Hoffmann Dóra Eszter.

A hajtogatás művészetét, az origamit is ki lehetett próbálni. Bemutatták a furoshiki-t, azaz a tradicionális japán csomagolókendőt és elsajátíthatták a mizuhiki. azaz a zsinórkötés alapjait is. Ez azonban nem volt annyira egyszerű. A japán kultúrát sokan kedvelik, ami leginkább a tömegkultúra elterjedésének köszönhető hazánkban.

„Én akkor szerettem meg a japán kultúrát, amikor egyszer véletlenül rátaláltam egy animére. És én onnantól kezdve elkezdtem rajongani és azóta folyton azt nézek és rengetegféle dolgot kipróbáltam már a japán kultúrával kapcsolatosan.” – mondta el Pintér Kata.

Az Életfa Iskola célja, hogy ne csak az intézmény keretén belül ismertessék ezt az egzotikus világot, hanem minél szélesebb rétegnek tudják bemutatni. Az esemény apropóját az adta, hogy Keszthelyre látogatott egy japán gyermekkórus.

„Már hónapok óta készülünk. Felmerült bennünk, hogy mivel erre az eseményre amúgy is szeretnénk minél több embert meghívni, ezért szervezünk elé egy-két olyan dolgot, ami érdekessé teszi mások számára is a japán kultúrát.” – fogalmazott Favorido Erika igazgató.

A Little Singers reneszánsz dalokat, modern szerzeményeket és európai dalokat is előadott, de ősi japán énekek is felcsendültek az előadásukban. Keszthellyel Okuma Nobuko, az Életfa Általános Iskola japán alapítója révén ismerkedtek meg. Ez volt az első magyar város, ahol jártak.

 „Decemberben, szilveszterkor voltunk itt, megnéztük az újév köszöntést. Magyar tánccal ismerkedtünk, vendégségben voltunk. A tengerentúlon először énekelünk. Nagyon szép emlékeim vannak Keszthelyről, így nagyon boldog vagyok, hogy idén is itt lehetek.” – emelte ki Nobuhito Tsubakino karnagy.

A fiatalok csütörtökön a fővárosban léptek még fel, utána utaztak is vissza Japánba.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek