Keszthelyen is érezhető volt a földrengés – VIDEÓKKAL

2021. január 5. (kedd)

Magyarország több pontján – köztük Keszthelyen is – érezhető volt a déli órákban a 6,3 erősségű földrengés, aminek az epicentruma Zágrábtól délre volt. Zalában nem keletkezett olyan anyagi kár, ami miatt beavatkozásra lett volna szükség, de több településen is érezték a rengést. Már december 28-án érezhető volt Zala, Somogy és Baranya megyében egy horvátországi földrengés, azonban a mai rengések még erősebbek voltak.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint ma 12:19-kor ismét földrengés rázta meg Horvátországot. A Richter- skála szerinti 6,3 magnitúdójú rengést hazánk több pontján is lehetett érezni. Zalaegerszegen egy 6. emeleti lakásból tették közzé azt a felvételt, amelyen jól látható, hogy mozog a karácsonyfa. Zalaváron egy család azt hitte hallucinál amikor megmozdult az asztal. Felnézve látták, hogy a csillár is mozog. Keszthely városában is több helyen érezték a rengést. A Kertvárosban egy lakásban falilámpa szakadt le. A Szent Miklós utcából is jelezték, hogy a karácsonyfa csúcsdísze 25 centimétert lengett ki. A Kinizsi utcában megmozdultak a bútorok.

„Én olyat észleltem,éreztem,itt ültem egy kis asztalnál, keresztrejtvényt fejtettem. S egyszer csak azt éreztem, mintha mozognék, és akkor amilyen helyiségben voltam, itt vannak virágok. Van olyan virág, amelyik ilyen száron lógnak le. Kis apró virágok, és nézem- nézem hogy azok is mozognak. S mellette egy nagyobb növény, ami szintén leveles az is Hát – mondom- nem tudom mire véljem, hogy most m i lehet ez. Csak ott csak ültem, néztem…hát ez egy percig minimum, hogy tartott. Hát…mondom nem is tudom, hogy mi lehet ez. De zörejt nem hallottam semmit. A virágokon lehetett észlelni azt, hogy mozog.”- mondta el Sipos Béláné.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a mai napon 15:00 óráig a földrengéssel összefüggésbe hozhatóan személyi sérülésről és anyagi kárról nem érkezett bejelentés.

A horvátországi földrengés hatásaival kapcsolatban ma délután 13:30 órakor Keszthely város polgármestere, Nagy Bálint azt az információt osztotta meg a lakossággal, hogy sem személyi sérülés nem történt sem pedig anyagi kár nem keletkezett a városban.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7704-keszthelyen-is-erezheto-volt-a-foldrenges-videokkal