Keszthelyi fiatalok a holland Helikonon

2011. április 29. (péntek)

Harmadik alkalommal látogatott fiatal művészek csoportja a keszthelyi hagyományok nyomán megrendezett Helikon Fesztiválra Hollandiába húsvét előtt. Keszthely csaknem két évtizede ápol testvérvárosi kapcsolatot a holland Deldennel, illetve Hof van Twente önkormányzatával.

Az, hogy a kapcsolat nem pusztán hivatalos szinten valósul meg, az itthoni Keszthely – Delden Alapítvány, és a Hollandiában működő Hof van Twente – Keszthely Alapítvány áldozatos munkájának köszönhető. A két szervezet tagjai a baráti szálak szorosabbra fűzése és a kulturális hagyományok ápolása révén töltik meg tartalommal a városok kapcsolatát.

Néhány éve a Balaton-parti városban vendégeskedő holland delegációnak annyira megtetszett a Helikoni kulturális seregszemle, hogy úgy döntöttek, 2007-ben ők is szerveznek egy hasonló fesztivált. A rendezvényre szintén kétévente, a magyar ünnepséget követő évben kerül sor, és meghívják rá a Keszthelyen kiemelkedő eredményt elért fiatal művészeket.

Magyarországot idén a Boombatucada ütősegyüttes, a Your Friends kórus és egy komolyzenei szekció képviselte Keszthelyről, valamint Pécsről a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának népzenei-néptáncos csoportja. A pécsi diákok minden évben kiemelkedő eredményt érnek el a keszthelyi Helikonon, 2008-ban összesítettben harmadszor és így végleg elnyerte a gimnázium az ünnepség vándorserlegét. A csoport vezetője és összefogója Regényiné Király Éva, a Keszthely-Delden Alapítvány titkára volt. A magyarok mellett egy szlovén fúvószenekar is fellépett a hollandiai fesztiválon.

Az ötnapos látogatás szíve-lelke és motorja Vera Hanekamp asszony volt, aki önkéntes segítőivel mindenről és mindenkiről gondoskodott. Az összes szervező és közreműködő kiemelt kedvességgel és példás vendégszeretettel fogadta a magyar csoportot.
A diákok és kísérőik családoknál kaptak szállást, és számos programot szervezett nekik a holland vendéglátó: a fellépéseken kívül városnézésen, közös kulturális programokon és egy amszterdami kiránduláson is részt vehettek.

Nézze meg galériánkat!

Szerda délelőtt az öt települést összefogó Hof van Twente önkormányzatának központjában, a Goor-i városházán Jeroen Goudt polgármester fogadta a vendégeket, aki elmondta: tízéves évfordulóját ünneplik annak, hogy Ambt Delden, Diepenheim, Goor, Markelo és Stad Delden városok együtt alkotják Hof van Twente közigazgatási egységet.
Az esti fesztivált a Boombatucada koncertje vezette fel a hengelo-i zeneiskola udvarán, majd az előadóteremben kezdődött a zsűri előtti fellépés. A rendezvényen jelen volt Sümeghy Gyula hágai magyar nagykövet és szlovén kollégája, Leon Marc.

A zsűri előtti megmérettetésen túl számos fellépés várt a fiatalokra: ifjúsági klubban, városházán, iskolákban és öregek otthonában. Emellett a népzenészek és a dobosok több városban is spontán utcazenével örvendeztették meg a helyieket. A programsorozat gálakoncerttel zárult péntek este, ahol a vendégek mellett helyi diákok is bemutatkoztak.

Letölthető PROSPEKTUS az útról.