Keszthelyre érkezett az Utazó Digitális Élményközpont

2020. október 19. (hétfő)

Hullámvasutazhattak, robotot építhettek és 3D-s nyomtatót is szemügyre vehettek a Vajda gimnázium diákjai a Fejér György Városi Könyvtárban. Az Utazó Digitális Élményközpont létrehozói számos érdekességet hoztak el Keszthelyre, amelynek a történetét és a technikai jellemzőit is a fiatalok elé tárták. A program célja az ismeretterjesztés, a digitális becsatlakoztatás és a pályaorientáció.

Egy színválogató LEGO robot működését is elmagyarázta Pikó Tamás. Az Utazó Digitális Élményközpont munkatársa számos érdekességet hozott Keszthelyre, ezeket több oktatási intézmény diákjai is szemügyre vehették. A rendhagyó tanóra első felében az eszközök fejlődésének útját, technikai adataikat és működésük mikéntjét ismerhették meg a diákok.

„Már előtte is hallottam mindenről, amiről itt szó volt, de ilyen részletesen nem. Viszont például a VR szemüvegek nagyon jók voltak, és még előtte nem próbáltam, szóval az különösen tetszett. 3D-s nyomtatót már láttam előtte és hallottam róla többet, meg láttam már előadáson, de az is egyébként nagyon jó.” – mondta Kovács Petra, a Vajda János Gimnázium tanulója.

Az előadást követően a fiatalok ki is próbálhatták az eszközöket. A könyvtár új közösségi terében egy LEGO autót rakhattak össze a diákok, ehhez a szakemberektől fejegységet is kaptak, hogy működésre bírják a járművet. Az olvasóteremben lévő csapat a VR szemüveget próbálhatta ki. Ők egy hullámvasutazáson vehettek részt az eszköz segítségével. A Fejér György Városi Könyvtár számára fontos, hogy rendszeresen tartsanak foglalkozásokat a digitalizáció jegyében.

„Digitális Jólét Programként is működik az intézményünk. Többen vagyunk a kollektívában mentorok, és ilyen formában a nyugat-dunántúli DJP-s csoportnak a tagjai közé tartozunk. Ennek a csoportnak a tagjaként lehetőségünk van a digitális élménybusz helyett élményközpontot fogadni a könyvtárban. A mai napon érkeztek hozzánk a Viharsarokból, messziről, és három iskolából négy tanulócsoportot fogadtunk a mai délelőtt folyamán, így közel 70 gyerek ismerkedhetett meg 3D nyomtató, VR szemüveg és robotokkal a könyvtárunkban.” – tájékoztatott Verebélyi Judit, a Fejér György Városi Könyvtár könyvtárosa.

Az Utazó Digitális Élményközpont megvalósítói a fiatalok mellett időseknek is tartanak előadásokat. Céljuk a digitális becsatlakoztatás, a pályaorientáció és a legújabb technikai fejlesztések bemutatása. Mindezt interaktív formában teszik, így a résztvevők maradandó emlékekkel távozhatnak a foglalkozásokról.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7498-keszthelyre-erkezett-az-utazo-digitalis-elmenykozpont