Két napon át szóltak a verklik

2019. szeptember 10. (kedd)

65 verklis zenéjétől volt hangos Keszthely belvárosa a hétvégén. A Verklifesztivált 7. alkalommal szervezték meg a városban. A legtöbb résztvevő idén is a német ajkú területekről érkezett, de Szlovákiából és hazánkból csatlakoztak a programhoz muzsikusok. A kétnapos fesztivált össznépi verklizéssel zárták.
Ismét hallgathatta a közönség a hagyományos verklimuzsikát Keszthely belvárosában. A kétnapos találkozón szép számmal jelentek meg a zenészek a szürkébb időjárás ellenére is. A közönség több típusú zenegéppel, kézi hajtásúakkal, félautomatákkal és automatákkal is megismerkedhetett, melyek a legkülönfélébb dallamokkal örvendeztették meg az érdeklődőket. Idén újdonságként egy 125 éves kézi verklit is megcsodálhattak a szlovákiai Takács Krisztián jóvoltából.

A verklik a 18. századtól kezdve leginkább a német nyelvű területeken terjedtek el, sőt, a mai napig hagyomány náluk. Így a legtöbb muzsikus Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezett Keszthelyre, hogy megismertessék hangszerüket a látogatókkal. A zenegépek táncdallamokat és örök klasszikusokat is le tudnak játszani, többeknél volt hallható például Vivaldi vagy Mozart egy-egy műve. Természetesen a plüssállatok, főleg a majmok sem maradhattak el a kidíszített eszközök mellől.

„A majom még azokból az időkből származik, amikor a verkli igazi utcazenei eszköz volt. Akkor igazi majom járkált egy kis fém kávéscsészével a kezében, így járkált az emberek között és ő gyűjtötte össze a verklis apanázsát. De ma már az állatvédelem miatt ilyet nem lehet, így mindenkinek csak plüssmajma van.” – mondta el Gerhard Krems verklis.

A Verklifesztivált a Keszthelyi Turisztikai Egyesület szervezi. Ebben az évben is több mint 60 zenészt tudtak meghívni az eseményre. Többen részt vettek már mind a hét korábbi rendezvényen is, de folyamatosan érkeznek újak is. Hollandiából, Szlovákiából és Szlovéniából is utaztak el hazánkba verklisek.

„Azt állapítottuk meg, hogy talán a legjobb fesztiválunk volt az idei annak ellenére, hogy jöttek az esőfelhők és igyekeztünk a verklikkel elzavarni őket. Kitartottak akik kitartottak, nagyon jó koncertünk volt este és hát azt hiszem, hogy voltunk annyian, mint tavalyi évben biztosan.” – ismertette Zámbóné Hajdú Andrea.

A fesztivált közös verklimuzsikával zárták a Fő téren, ahol minden zenész bemutathatott egy kiválasztott dallamot az érdeklődők nagy örömére.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6384-ket-napon-at-szoltak-a-verklik?fbclid=IwAR3_JToQDWKSL4mzLb8Wmw7slbbklfcdOeTh4ZG9x6jMAr7I1m6_qp__3bw