Kezdődik a Verklifesztivál!

2019. szeptember 6. (péntek)

Mintegy 60 verklis veszi birtokba a sétálóutcát a hétvégén. A Keszthelyi Turisztikai Egyesület 7. alkalommal szervezi meg a Verklifesztivált, amelyre hazánk mellett Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Hollandiából is érkeznek kintornások. A két napos programon könnyűzenei koncertekkel is várják az érdeklődőket és közös zenélés is lesz.
Ismét verklizenétől lesz hangos Keszthely belvárosa. Hatodik éve hagyomány már, hogy szeptember első hétvégéjén megszólalnak a több száz éve nagy népszerűségnek örvendő kintornák. Az automata és kézi hajtású zenegépek a 18. században kezdtek elterjedni egész Európában, de leginkább a németek és az osztrákok körében voltak igazán kedveltek. Így nem véletlen, hogy a keszthelyi fesztiválon is főként ezeknek a nemzeteknek a képviselői szólaltatják meg a verkliket.

„Nagyon készülünk a fesztiválra, nagyon bízunk a jó időben, habár a jelek nem ezt mutatják, de természetesen rossz időre is felkészülünk. Jönnek a verklisek ugyanabban, körülbelül ugyanabban a létszámban, tehát ilyen 60 körüli létszámban, mint az elmúlt évek során. Azon kívül színpadi programmal is készülünk, és lesznek árusok, úgyhogy reméljük, hogy enni, inni, kicsit körülnézni érdemes eljönni hozzánk a hétvégén.” – monta a Keszthelyi Tourinform Iroda munkatársa, Zámbóné Hajdú Andrea.

A 7. Verklifesztiválon a német és osztrák kintornások mellett szlovákok, szlovének és hollandok is képviseltetik magukat. A szervező Keszthelyi Turisztikai Egyesület szerint nagy öröm, hogy évről évre egyre több magyar verklis zenél Keszthelyen. A program nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében is, sokan a fesztiválhoz igazítják a szabadságukat.

„A Hévízen nyaraló vendégek ehhez igazítják a nyaralásukat vagy esetleg a kezelésüket, nagyon sok megkeresés érkezett már e-mailen, telefonon, hogy mi lesz a verklinek az időpontja, de ezt mi, ahogy lezajlik a Verklifesztivál az idén, már megjelentetjük azt, hogy a jövő évben mikor lesz, tehát lehet ehhez igazodni, reméljük, hogy így lesz.” – tájékoztatott a szervező.

A 7. Verklifesztivál szeptember 7-én, szombaton 10 órakor kezdődik. A verklizene mellet számos kísérőprogram is várja a vendégeket. Szombaton este a Happy Dixieland Band zenél, vasárnap pedig Király Martina és Barta Zsolt lép fel. Természetesen nem marad el a kintornások közös zenélése sem.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6379-kezdodik-a-verklifesztival?fbclid=IwAR0Lj1xfYz5G8WjRZ2xwjCjqVIF4e4vgdeB0l4v3PlmHJ8xvzcfHZ_yOxxM